Учени посочиха ранен признак за деменция

Развитието на болестта се влияе от 5 причини

Учени посочиха ранен признак за деменция | StandartNews.com

Увеличаването на сънливостта през деня може да бъде ранен признак на деменция. Изследването е публикувано в списанието Alzheimer's and Dementia.

Експертите подчертаха, че увеличаването на продължителността на дневния сън при възрастните хора е свързано с повишен шанс за развитие на болестта на Алцхаймер. Проучването установи, че тези, които спят повече от час през деня, имат 40 процента по-висок риск от развитие на деменция, отколкото тези, които спят по-малко от час на ден.

При участници в проучването без когнитивни увреждания, дневният сън се увеличава средно с 11 минути годишно. При доброволци с леко когнитивно увреждане скоростта на увеличаване на продължителността на съня се удвоява до 24 минути. В същото време в момента, когато пациентът е диагностициран с болестта на Алцхаймер, темпът на нарастване почти се утроява, нараствайки до 68 минути.

Учените смятат, че прекомерно дългият дневен сън може да не е причината, а първият предупредителен знак за умствен упадък.

По-рано невролог, кандидат на медицинските науки, доцент от катедрата по неврология, неврохирургия и медицинска генетика на Казанския държавен медицински университет Рустем Гайфутдинов  заяви, че развитието на деменция се влияе от генетична предразположеност, възраст, начин на живот, лоши навици и ниво на образование. Унаследяване на  аполипопротеиновия ген алел APOE4 увеличава риска от развитие на деменция два до три пъти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай