Сряда,

Учени посочиха ранен признак за деменция

От: Стандарт -
1796
Учени посочиха ранен признак за деменция
A
A
A

Увеличаването на сънливостта през деня може да бъде ранен признак на деменция. Изследването е публикувано в списанието Alzheimer's and Dementia.

Експертите подчертаха, че увеличаването на продължителността на дневния сън при възрастните хора е свързано с повишен шанс за развитие на болестта на Алцхаймер. Проучването установи, че тези, които спят повече от час през деня, имат 40 процента по-висок риск от развитие на деменция, отколкото тези, които спят по-малко от час на ден.

При участници в проучването без когнитивни увреждания, дневният сън се увеличава средно с 11 минути годишно. При доброволци с леко когнитивно увреждане скоростта на увеличаване на продължителността на съня се удвоява до 24 минути. В същото време в момента, когато пациентът е диагностициран с болестта на Алцхаймер, темпът на нарастване почти се утроява, нараствайки до 68 минути.

Учените смятат, че прекомерно дългият дневен сън може да не е причината, а първият предупредителен знак за умствен упадък.

По-рано невролог, кандидат на медицинските науки, доцент от катедрата по неврология, неврохирургия и медицинска генетика на Казанския държавен медицински университет Рустем Гайфутдинов  заяви, че развитието на деменция се влияе от генетична предразположеност, възраст, начин на живот, лоши навици и ниво на образование. Унаследяване на  аполипопротеиновия ген алел APOE4 увеличава риска от развитие на деменция два до три пъти.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички