Неделя,

Световни експерти с предупреждение докъде води вторачването в К-19

От: стандарт -
200
Световни експерти с предупреждение докъде води вторачването в К-19
A
A
A

 

Една от най-авторитетните международни организация - Глобалният фонд за борба със СПИН, туберколоза и малария в Женева, излезе с мрачна оценка за вторачването на света в коронавируса.

Мерките, които се предприемат за борба с пандемията от К-19 поставят под заплаха лечението на милиони хора от други болести и могат рязко да увеличат смъртните случаи от тях, пише в последния доклад на Глобалния фонд.

По данни на специалистите в него, съсредоточаване на световните ресулси в борбата с коронавируса пречи на хората в по-бедните стнали да получат адекватно лечение на други болести. Под 37 процента от болните с туберкулоза  разчитат в момента на ефективно лечение, двойно по-малко е това за страдащите от СПИН.

Директорът на Глобалния фонд Питър Сендс твърди, че очакванията са в скоро време смъртността от туберкулоза и СПИН да превишат смъртността от К-19.

В по-бедните страни - в Индия и в цялата Африка медицинските апарати за диогностика се използват само за коронавируса, което рязко намали откриването на болестите в ранния стадий.

Намаляването на ефективността на лечението на всички други болести ще има дългосрочни последствия върху човечеството, смятат от Глобялния фонд.

Докладът излиза в момент, когато Световната здравна организация отново показа стряскаши цифри за плато, в което пандемията от К-19 се намира в целия свят, но това плато е на доста високо ниво.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички