Скандал с Cryo-Save, Cells4life и Селена Целс

Става дума за проблем с три от тъканните банки за стволови клетки

Скандал с Cryo-Save, Cells4life и Селена Целс | StandartNews.com

Става дума за проблем с три от тъканните банки за стволови клетки

В предишни публикации запознаваме нашите читатели със силата и потенциала на стволови клетки. Те са  смятани за един от най-бързо развитата част на регенеративната медицина в 21 век. Хиляди клинични проучвания текат на всички континенти в момента и автоложните трансплантации са станали част от всекидневието на трансплантационните центрове, но скандалите с трите фирми за съхранение на стволови клетки у нас са показател , че има липса на ясно регламентиране на начина който се предлага тази медицинска услуга.

Преди месеци фалита на cryo-save  разтресе хиляди семейства , които не знаеха къде се намират техните стволови клетки. Множество статии и разследвания се изписаха за случая. Ние ще отбележим един факт, а именно че  за Cryo save и нейното финансово състояние се знаеше от 2017 г, но въпреки това  и беше позволено до последния момент да предлага услугите в България. След като в множество европейски държави офисите на фирмата бяха затворени, у нас представителите заблуждаваха семействата, че всичко е наред. 

Подобен метод на подвеждане на семейства, използва и банката за стволови клетки Cells4life. Преди месеци беше наказана от английските власти - ASA агенцията за рекламиране на „уникален „  метода на обработка  - Toty Cyte. Но тази практика на заблуждаваща  реклама не им е за  първи път, Cells4life  преди 4 години  беше наказана от властите във Великобритания за друга „уникална „ услуга. У нас, фирмата продължава, да промотира по същия начин, независимо че в  Англия големи медии като BBC  предупреждават семействата за открити нередности „ грешки“. Представителя на Cells4Life за България- Тъканна банка Садаса , осъществява дейност без медицински управител – лекар с призната специалност , което е в противоречие със Закона за лечебните заведения, който е в сила от 01.01. 2019г. Учудващо  е също  че фирмата съхранява пробите на клиентите за дългогодишен период ,но капитала и е 10лева.

Но и  пловдивската банка за стволови клетки Селена Целс , използвала заблуди ,за да получи финансова облага . Тя се обяви за  лицензирана и акредитирана. Но акредитация по Закон за лечебните заведения у нас тъканната банка няма. Също така няма и Европейска акредитация.  По отношение на лиценза им , има множество сигнали , че  е  много съмнителен.

След нашите публикации тъканна банка Селена Целс, излезе с официално изявление , в което отговаря ,че има лиценз и отговаря на всички изисквания на българските власти и Европейски директиви. Също описва определението за акредитация. От изявлението става ясно , че тъканна банка Селена Целс НЯМА акредитация. Доброто от цялата история е че фирмата махна от нейния сайт , че е акредитирана , което е знак на признание на „грешката“ им . Това ни удовлетворява , че и ние като вестник сме си свършили правилно нашата работа , защитавайки нашата кауза , която е защита на потребителя във всички области. Колкото касае лиценза  ще има конкретно разследване от на нас в следващи издания за начина на лицензиране на Селена Целс и други банки за съхранение на стволови клетки.
Нашия извод от проучването ни  е ,че съществуват 3 параметри, които позволяват такива практики:

1.Начин на лицензиране.
Това , че тъканна банка Cells4Life  – Садаса,  предлага медицински услуги без управител лекар с призната специалност и стаж, показва  че системата куца . Министерството на здравеопазването от миналата година е сменило начина на лицензиране ,е станал по-строг , но множество въпросителни продължават да не са изяснени, свързани с неправилно лицензиране. 

2.Строг контрол.
Само че тъканна банка Крио сейф предлагаше услуги до 2019 ( около 160 проби са регистрирани за 2019)  когато  в Европа е спряла дейност преди януари 2019, показва че за координацията на контрола има много да се прави.
 С нас се свързаха семейства , които ни предоставиха материали за не етични методи на служители на Крио Сейф в София. В тях се споменава , че януари 2019г  фирмата агитираше семействата да заложат на тяхната „сигурност“  и да се доверят на тяхната „прозрачност“, като още от 2018 г. Крио сейф се разпадаше в цяла Европа.

3.Етичен кодекс.
Трябва да се създаде ясен етичен кодекс , който да не позволява ,някои да рекламира заблуждаваща и подвеждаща  за семействата информация . Това няма да позволи на тъканни банки като Cells4Life на всеки  2-3 години  да предлага „нови“ не доказани и не приложими методи като уникални , нито Селена Целс да афишира акредитации ,с които не разполага. Така няма да пострадат толкова много семейства като в случая с Cryo - Save. 

Правилата трябва да са толкова строги , че Българските тъканни банки  да не могат умишлено или поради не компетентност  да заблуждават българските семейства . Разбира се всички искаме най-доброто за нас и нашите семейства. Искаме да се възползваме от уникалните възможности на стволовите клетки и сме готови да платим за това. 
Сигурно не е наша работа да се занимаваме с лицензите и акредитациите , това е работа на държавните органи.  Но нека да бъдем информирани добре , за да не страдаме в последствие . Здравеопазването е една дългосрочна инвестиция , застраховка за здравето на нас и нашите деца, и ние трябва да сме убедени че решението ни е правилно . Затова трябва да научим да се пазим от токсични облъчвания на хора които искат да ни заблуждават.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай