Сряда,

Скандал с Cryo-Save, Cells4life и Селена Целс

От: Стандарт -
158
Скандал с Cryo-Save, Cells4life и Селена Целс
A
A
A

Става дума за проблем с три от тъканните банки за стволови клетки

В предишни публикации запознаваме нашите читатели със силата и потенциала на стволови клетки. Те са  смятани за един от най-бързо развитата част на регенеративната медицина в 21 век. Хиляди клинични проучвания текат на всички континенти в момента и автоложните трансплантации са станали част от всекидневието на трансплантационните центрове, но скандалите с трите фирми за съхранение на стволови клетки у нас са показател , че има липса на ясно регламентиране на начина който се предлага тази медицинска услуга.

Преди месеци фалита на cryo-save  разтресе хиляди семейства , които не знаеха къде се намират техните стволови клетки. Множество статии и разследвания се изписаха за случая. Ние ще отбележим един факт, а именно че  за Cryo save и нейното финансово състояние се знаеше от 2017 г, но въпреки това  и беше позволено до последния момент да предлага услугите в България. След като в множество европейски държави офисите на фирмата бяха затворени, у нас представителите заблуждаваха семействата, че всичко е наред. 

Подобен метод на подвеждане на семейства, използва и банката за стволови клетки Cells4life. Преди месеци беше наказана от английските власти - ASA агенцията за рекламиране на „уникален „  метода на обработка  - Toty Cyte. Но тази практика на заблуждаваща  реклама не им е за  първи път, Cells4life  преди 4 години  беше наказана от властите във Великобритания за друга „уникална „ услуга. У нас, фирмата продължава, да промотира по същия начин, независимо че в  Англия големи медии като BBC  предупреждават семействата за открити нередности „ грешки“. Представителя на Cells4Life за България- Тъканна банка Садаса , осъществява дейност без медицински управител – лекар с призната специалност , което е в противоречие със Закона за лечебните заведения, който е в сила от 01.01. 2019г. Учудващо  е също  че фирмата съхранява пробите на клиентите за дългогодишен период ,но капитала и е 10лева.

Но и  пловдивската банка за стволови клетки Селена Целс , използвала заблуди ,за да получи финансова облага . Тя се обяви за  лицензирана и акредитирана. Но акредитация по Закон за лечебните заведения у нас тъканната банка няма. Също така няма и Европейска акредитация.  По отношение на лиценза им , има множество сигнали , че  е  много съмнителен.

След нашите публикации тъканна банка Селена Целс, излезе с официално изявление , в което отговаря ,че има лиценз и отговаря на всички изисквания на българските власти и Европейски директиви. Също описва определението за акредитация. От изявлението става ясно , че тъканна банка Селена Целс НЯМА акредитация. Доброто от цялата история е че фирмата махна от нейния сайт , че е акредитирана , което е знак на признание на „грешката“ им . Това ни удовлетворява , че и ние като вестник сме си свършили правилно нашата работа , защитавайки нашата кауза , която е защита на потребителя във всички области. Колкото касае лиценза  ще има конкретно разследване от на нас в следващи издания за начина на лицензиране на Селена Целс и други банки за съхранение на стволови клетки.
Нашия извод от проучването ни  е ,че съществуват 3 параметри, които позволяват такива практики:

1.Начин на лицензиране.
Това , че тъканна банка Cells4Life  – Садаса,  предлага медицински услуги без управител лекар с призната специалност и стаж, показва  че системата куца . Министерството на здравеопазването от миналата година е сменило начина на лицензиране ,е станал по-строг , но множество въпросителни продължават да не са изяснени, свързани с неправилно лицензиране. 

2.Строг контрол.
Само че тъканна банка Крио сейф предлагаше услуги до 2019 ( около 160 проби са регистрирани за 2019)  когато  в Европа е спряла дейност преди януари 2019, показва че за координацията на контрола има много да се прави.
 С нас се свързаха семейства , които ни предоставиха материали за не етични методи на служители на Крио Сейф в София. В тях се споменава , че януари 2019г  фирмата агитираше семействата да заложат на тяхната „сигурност“  и да се доверят на тяхната „прозрачност“, като още от 2018 г. Крио сейф се разпадаше в цяла Европа.

3.Етичен кодекс.
Трябва да се създаде ясен етичен кодекс , който да не позволява ,някои да рекламира заблуждаваща и подвеждаща  за семействата информация . Това няма да позволи на тъканни банки като Cells4Life на всеки  2-3 години  да предлага „нови“ не доказани и не приложими методи като уникални , нито Селена Целс да афишира акредитации ,с които не разполага. Така няма да пострадат толкова много семейства като в случая с Cryo - Save. 

Правилата трябва да са толкова строги , че Българските тъканни банки  да не могат умишлено или поради не компетентност  да заблуждават българските семейства . Разбира се всички искаме най-доброто за нас и нашите семейства. Искаме да се възползваме от уникалните възможности на стволовите клетки и сме готови да платим за това. 
Сигурно не е наша работа да се занимаваме с лицензите и акредитациите , това е работа на държавните органи.  Но нека да бъдем информирани добре , за да не страдаме в последствие . Здравеопазването е една дългосрочна инвестиция , застраховка за здравето на нас и нашите деца, и ние трябва да сме убедени че решението ни е правилно . Затова трябва да научим да се пазим от токсични облъчвания на хора които искат да ни заблуждават.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички