Шефът на Пирогов иска по-висока здравна вноска

Идеята още от преди години била вноската да стане 10-12%

Шефът на Пирогов иска по-висока здравна вноска | StandartNews.com

Здравната вноска в България е малка и трябва да се повиши, смята директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. Това той обяви пред БНТ, като коментира наболялата тема с вечно недостигащите в здравната система средства.

"При реформата преди години идеята беше тя да стане 10-12%, но това не се случва, защото политиците не вземат това решение, а те трябва да го направят", каза директорът на "Пирогов".

Протестът на медицинските сестри беше прибързан, каза още Балтов. Според него здравните работници не са изчакали новия рамков договор.

Балтов подчерта, че в НРД са предвидени механизми за обезпечаване на по-добро заплащане, въпреки че е трудно изпълнимо при малките болници. А за да бъдат постигнати оптимални заплати и там, малките лечебни заведения трябва да бъдат преструктурирани в по-големи. Директорът на "Пирогов" заяви още, че проверките на полицията, които предстои да бъдат направени в болниците, ще изяснят някои от проблемите.

"Може би ще покажат някаква цикличност, която се получава примерно как едни и същи пациенти са приемани няколко пъти през годината, което ако имаш подобна диагноза, е ясно, че едва ли става дума за едно излекуване, а по-скоро за едно отново приемане в болница, за да се попълни някаква бройка", коментира специалистът.

Проф. Балтов коментира и пожара, който възникна в болница "Пирогов". Той заяви, че причините за трагичния инцидент, при който загинаха двама души, все още не са ясни, защото разследването не е приключило и експертизата не е готова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай