Само ГЕРБ може да разбие статуквото в Кърджали

Само ГЕРБ може да разбие  статуквото в Кърджали | StandartNews.com

Илия Илиев, кандидат на ГЕРБ за кмет на община Кърджали

- Г-н Илиев, какви са настроенията на хората в Кърджали ?
- Очакванията и нагласите на хората определено са за промяна. И то радикална промяна. Промяна на статуквото, на хегемонията на ДПС и на един порочен, изчерпан модел на управление, който хвърли тежко клеймо върху местната власт. През последните години общината буксува в развитието си и сериозно изостава от останалите областни градове. Реализират се мега-проекти, които обслужват ограничен кръг от хора и в частност, обръча от фирми на ДПС, които ги изпълняват. Те струват милиони, но не носят принадена стойност за хората. Градът обезлюдява, тъне в дългове, корупция, мръсотия, улични дупки и бездомни кучета. На практика общината е фалирала. Перманентно е с блокирани сметки. Задълженията й надхвърлят 15 млн. лева и са повече от собствените приходи. Огромни са натрупаните задължения към фирми-доставчици на стоки и услуги - само за сметосъбиране са над 6 млн лева. Плащат се огромни разноски по дела, заведени от фирми-кредитори - около 3 млн лева за последните 3 години. А Кърджали е на опашката по доходи на глава от населението. Да не говорим за тоталната липса на прозрачност и отсъствие на граждански контрол. Време е това да се промени.
- Кои са важните инфраструктурни обекти, които предстои да се реализират през следващите 4 години и които действително ще окажат благоприятен ефект върху жизнения стандарт на населението?
-Трафикът към прохода Маказа е изключително интензивен и това налага да се ускори изграждането на обходния път на Кърджали, чието проектиране бе възложено при първия кабинет на премиера "Борисов". В момента се изготвя техническият проект на трасето. Обектът е сложен, с мост над Арда и няколко виадукта, очакваме да стартира през 2017 г. Сред важните проекти е и изграждането на индустриална зона, която да има пътна връзка с околовръстното, довършването на регионалния център за управление на отпадъците, рехабилитацията на основните пътища, изграждането на ВиК мрежа в селата, социализацията на археологическите обекти и др. Туризмът трябва да е основен приоритет на местната власт, тъй като разполагаме с уникално културно-историческо наследство, което може да носи повече приходи.Належащ е ремонтът на градските улици и тротоари, кварталите са без осветление, не е стартирало санирането на жилищните сгради, детските площадки се нуждаят от обновяване, от 25 години не е построена нито една детска градина, не достигат паркингите, нужни са светофарни уредби на всички рискови кръстовища, безконтролно се разраства популацията от бездомни кучета, недостигът на общински жилища е хроничен. Кърджали има нужда от добър стопанин, от работещ управленски екип и дългосрочна визия за развитие.

-Вашата лична амбиция за Кърджали ?
-Искам хората да направят разумен избор, да не се поддават на евтин популизъм и на бързи рецепти за успех. Това, което мога да гарантирам като кмет е доверие, открито управление, предвидимост и администрация в услуга на гражданите.
-Защо в Кърджали в навечерието на избори се разиграват пунически войни за територии ?
-Защото в продължение на години този регион бе възприеман като бастион на ДПС, а така наречените партии на прехода бяха абдикирали от него. Играеше си с етническата карта, спекулираше с вярата на хората. И всичко това се случваше с мълчаливото съгласие на БСП и в съглашателство с нея. ГЕРБ е единствената политическа сила, която успя да разбие този монопол. На тези избори в община Кърджали имаме 44-ма кандидати за кметове на населени места и пълна листа за общински съветници. През 2011 г бяха 16. Хората са тотално разочаровани от политиката на ДПС и търсят алтернатива. Чашата на търпението им е преляла. Недопустимо е да не ти извозват боклука, ако не си от ДПС или да не ти чистят пътя от снега през зимата.
- Казвате, че ГЕРБ е единствената реална алтернатива на ДПС в смесените райони. Защо другите партии преди вас не успяха да преборят статуквото?
-ГЕРБ работи с хората на терен, очи в очи. Имаме силни, работещи структури. И постигаме реални резултати. Не влизаме в колаборации с цел извличане на политически дивиденти. Винаги сме се явявали самостоятелно на избори. И резултатите ни говорят сами за себе си. БСП се опита да прокара за пореден път идеята за обща анти-ДПС кандидатура, а сега строи кампанията си около една популистка теза - обособяването на Кърджали в самостоятелна община. Това са подвеждащи тези, фокуси за отвличане на вниманието от реалните проблеми на хората.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай