Петък,

Само ГЕРБ може да разбие статуквото в Кърджали

От: Администратор -
676
Само ГЕРБ може да разбие  статуквото в Кърджали
A
A
A

Илия Илиев, кандидат на ГЕРБ за кмет на община Кърджали

- Г-н Илиев, какви са настроенията на хората в Кърджали ?
- Очакванията и нагласите на хората определено са за промяна. И то радикална промяна. Промяна на статуквото, на хегемонията на ДПС и на един порочен, изчерпан модел на управление, който хвърли тежко клеймо върху местната власт. През последните години общината буксува в развитието си и сериозно изостава от останалите областни градове. Реализират се мега-проекти, които обслужват ограничен кръг от хора и в частност, обръча от фирми на ДПС, които ги изпълняват. Те струват милиони, но не носят принадена стойност за хората. Градът обезлюдява, тъне в дългове, корупция, мръсотия, улични дупки и бездомни кучета. На практика общината е фалирала. Перманентно е с блокирани сметки. Задълженията й надхвърлят 15 млн. лева и са повече от собствените приходи. Огромни са натрупаните задължения към фирми-доставчици на стоки и услуги - само за сметосъбиране са над 6 млн лева. Плащат се огромни разноски по дела, заведени от фирми-кредитори - около 3 млн лева за последните 3 години. А Кърджали е на опашката по доходи на глава от населението. Да не говорим за тоталната липса на прозрачност и отсъствие на граждански контрол. Време е това да се промени.
- Кои са важните инфраструктурни обекти, които предстои да се реализират през следващите 4 години и които действително ще окажат благоприятен ефект върху жизнения стандарт на населението?
-Трафикът към прохода Маказа е изключително интензивен и това налага да се ускори изграждането на обходния път на Кърджали, чието проектиране бе възложено при първия кабинет на премиера "Борисов". В момента се изготвя техническият проект на трасето. Обектът е сложен, с мост над Арда и няколко виадукта, очакваме да стартира през 2017 г. Сред важните проекти е и изграждането на индустриална зона, която да има пътна връзка с околовръстното, довършването на регионалния център за управление на отпадъците, рехабилитацията на основните пътища, изграждането на ВиК мрежа в селата, социализацията на археологическите обекти и др. Туризмът трябва да е основен приоритет на местната власт, тъй като разполагаме с уникално културно-историческо наследство, което може да носи повече приходи.Належащ е ремонтът на градските улици и тротоари, кварталите са без осветление, не е стартирало санирането на жилищните сгради, детските площадки се нуждаят от обновяване, от 25 години не е построена нито една детска градина, не достигат паркингите, нужни са светофарни уредби на всички рискови кръстовища, безконтролно се разраства популацията от бездомни кучета, недостигът на общински жилища е хроничен. Кърджали има нужда от добър стопанин, от работещ управленски екип и дългосрочна визия за развитие.

-Вашата лична амбиция за Кърджали ?
-Искам хората да направят разумен избор, да не се поддават на евтин популизъм и на бързи рецепти за успех. Това, което мога да гарантирам като кмет е доверие, открито управление, предвидимост и администрация в услуга на гражданите.
-Защо в Кърджали в навечерието на избори се разиграват пунически войни за територии ?
-Защото в продължение на години този регион бе възприеман като бастион на ДПС, а така наречените партии на прехода бяха абдикирали от него. Играеше си с етническата карта, спекулираше с вярата на хората. И всичко това се случваше с мълчаливото съгласие на БСП и в съглашателство с нея. ГЕРБ е единствената политическа сила, която успя да разбие този монопол. На тези избори в община Кърджали имаме 44-ма кандидати за кметове на населени места и пълна листа за общински съветници. През 2011 г бяха 16. Хората са тотално разочаровани от политиката на ДПС и търсят алтернатива. Чашата на търпението им е преляла. Недопустимо е да не ти извозват боклука, ако не си от ДПС или да не ти чистят пътя от снега през зимата.
- Казвате, че ГЕРБ е единствената реална алтернатива на ДПС в смесените райони. Защо другите партии преди вас не успяха да преборят статуквото?
-ГЕРБ работи с хората на терен, очи в очи. Имаме силни, работещи структури. И постигаме реални резултати. Не влизаме в колаборации с цел извличане на политически дивиденти. Винаги сме се явявали самостоятелно на избори. И резултатите ни говорят сами за себе си. БСП се опита да прокара за пореден път идеята за обща анти-ДПС кандидатура, а сега строи кампанията си около една популистка теза - обособяването на Кърджали в самостоятелна община. Това са подвеждащи тези, фокуси за отвличане на вниманието от реалните проблеми на хората.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички