Родители на деца с онкозаболявания на протест

Искат решаване на проблема с осигуряването на лекарства, който не овладян у нас

Родители на деца с онкозаболявания на протест | StandartNews.com

Родители на деца от Сдружението „Деца с онкохематологични заболявания“ и техни привърженици излизат на протест пред Министерство на здравеопазването. Те настояват за трайно решаване на проблема с осигуряването на лекарства , който не разрешен у нас.

Вчера на среща със здравните власти от сдружението получиха уверения, че до месец ще бъдат изпълнени техните искания - за съкратени срокове за получаване на решение, както и за това болниците да имат на склад най-често използваните медикаменти за химиотерапията на децата.

„Говорим за промени в Наредба 10 за неразрешените лекарства и Наредба 2 за процедурите по отпускане на лекарства а лечение. С промените в тези наредби ще бъде облекчена процедурата по отпускане на неразрешените лекарства - родителите няма да имат ангажименти с каквито и да е документи“, уточни за  "Хоризонт" Маргарита Борисова от Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“.

„Ние ще подаваме пакетна информация. След това, когато на всяко едно дете привърши т.нар. клинична пътека, то ще се отчита за всяко дете по отделно. Ще има минимум документи, които непременно трябва да осигурихме - считаме, че тези документи ще бъдат минимално на брой“, добави професор Добрин Константинов от болница „Царица Йоанна“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай