Правилно хранене за успешно инвитро

Цинкът и фолиевата киселина са изключително важни, не забравяйте хидратацията

Правилно хранене за успешно инвитро | StandartNews.com

Д-р Георги Станулов е сред най-известните специалисти по асистирана репродукция в България. Работил е дълги години в клиники в Австрия, Великобритания и Гърция. Той е част от екипа на Медицински център "Афродита" - най-големия център за регенеративна медицина в България. Д-р Георги Станулов e гинеколог, специалист по инвитро оплождане и проблеми с плодовитостта. Той има множество специализации в сферата на репродуктивната и пренаталната медицина както в България, така и в Европа МЦ "Афродита" работи с най-престижните в света лаборатории от САЩ, Великобритания, Франция и Италия и се смята за еквивалент на качество. Клиниката е многократно номинирана и наградена в България и чужбина.

  • Цинкът и фолиевата киселина са изключително важни, не забравяйте хидратацията
  • Избягвайте транснаситените мазнини, съветва светилото на МЦ "Афродита" д-р Георги Станулов

Храненето е един от най-важните фактори за здравето в живота на всеки един от нас. Ясно е, че и по време на IVF процедурите, консумираните храни са пряко свързани със здравословното състояние на двойката, при която се прилага този метод. Причината: Знае се, че за постигане на пълноценна бременност е много важно яйцеклетките и сперматозоидите да са напълно здрави. Ето защо е изключително важно бъдещите родители да спазват балансирана диета.

За повече полезна информация потърсихме един от най-добрите специалисти по репродуктивна медицина у нас - д-р Георги Станулов от Медицински център Афродита.

 

- Д-р Станулов, как Ви се отразиха последните катаклизми, причинени от епидемии и война?

- Епидемията от COVID-19 я свързвам с идването ми в МЦ "Афродита". Тук срещнах прекрасни специалисти и уникални условия, които ме удовлетворяват напълно. Така че за мен подсъзнателно периодът има само позитивни емоции.

- Колко важна е диетата по време на инвитро, д-р Станулов?

- Затлъстяването или много ниското телесно тегло влияят негативно на плодовитостта и намаляват успеваемостта на IVF процедурите.

Трябва да обърнете внимание на диетата си и да получавате всички необходими хранителни вещества в идеалните пропорции. Процесът на IVF е емоционално и физически натоварващ. Правилната диета спомага за подобряване на настроението и емоционалния баланс

- Каква е идеалната диета?

- Хората имат различен тип метаболизъм и начин на живот, така че не би могла да съществува идеална диета, която да е подходяща за всеки. Има обаче по-общ план, базиран на изследвания, който показва кои храни се препоръчват за консумация и кои трябва да се избягват по време на IVF лечение. Освен здравословното и балансирано хранене, е важно да се обърне внимание и на приема на калории, за чието измерване може да се използва съответно приложение.

- Как влияе храненето по време на инвитро процедури?

- Тъй като храната е косвено свързана с процеса на IVF, изборът на правилната храна ще помогне на тялото да реагира по-добре. Важно е бъдещите родители да бъдат адекватно информирани. Ако лекарят не им даде списък с храните, които трябва да консумират през този период, е необходимо да го попитат или да направят собствено проучване.

- Вие кои храни препоръчвате?

- Следните хранителни вещества, са необходими, за да бъде процесът на IVF успешен:

 Храни, богати на цинк: Хормоните, отговорни за регулирането на репродуктивния процес в тялото, трябва да са с подходящи нива, за да работи оптимално лечението. Всеки хормонален дисбаланс може да причини непредсказуеми промени във функция на яйчниците или тестисите. Цинкът спомага за балансиране на нивата на хормоните, поради което приемането на оптимална дневна доза цинк действа благоприятно. Хранителните добавки могат да помогнат, но двойката не трябва да забравя хранителните вещества, които са естествените източници на цинк. Такива са ядките, млечните продукти, някои меса и картофите.

 Храни, богати на фолиева киселина: Фолиевата киселина е описана като супергерой за зачеване и бременност и това не е случайно, тъй като заедно с други витамини помага за здравословното развитие на главния и гръбначния мозък на бебето. Ето защо храните, богати на фолиева киселина, като бобови растения, яйца, зеленолистни зеленчуци, цитрусови плодове, банани и авокадо трябва да се консумират ежедневно в различни количества в зависимост от етапа, на който се намира двойката.

 Храни, богати на желязо: Дефицитът на желязо или анемията могат да причинят преждевременно раждане или бебе с ниско тегло при раждането. Всеки месец по време на менструация жените губят желязо и ако към тази загуба се добави нездравословното хранене, не е изненадващо, че често се появява дефицит на желязо. Този микроелемент в тялото се свързва с овулацията и доброто качество на яйцеклетките, докато дефицитът му води до проблеми от различно естество. Затова е важно бъдещите родители да включат в диетата си храни богати на желязо, като: месо, тиквени семки, стриди и спанак. При вегетарианците може да се наложи допълнителен прием на хранителни добавки с желязо, след консултация с лекар.

 Здравословни мазнини: Когато мазнините се консумират умерено, те са наистина полезни за тялото. Но транснаситените мазнини като тези в нездравословната храна определено трябва да се избягват. Консумацията на мазнини от орехи, зехтин, царевица, семена от чиа и ленено масло е полезна и спомага за образуването на здрави яйцеклетки. Тези мазнини действат като "енергиен склад" в тялото, което може да бъде много полезно по време на IVF терапията.

Храни, богати на протеини: Достатъчното количество на протеини в диетата влияе върху развитието на яйцеклетките. Протеините са особено важни в процеса на зачеване, тъй като подпомагат здравословния растеж и осигуряват незаменимите аминокиселини. Важно е да включвате поне 50 грама протеини в диетата си на дневна база. Те могат да бъдат набавени от храни като яйца, месо и млечни продукти.

 Хидратация: В забързаното съвременно ежедневие, често не остава време за консумация на достатъчно течности. Приемът на вода обаче е изключително важен, защото е свързан с поддържането на метаболизма и баланса между различните елементи в тялото. Освен това водата подпомага циркулацията, така че е необходимо да се пие достатъчно количество, необходимо за организма ежедневно, като естествено не трябва да се прекалява.

Ключът към здравето и дълголетието се крие в нашата диета. Добре известно е, че здравословното хранене може да има положителен ефект върху нашето здраве, както в момента, така и в перспектива.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай