Вторник,

Отпада реимунизацията срещу туберкулоза и проба манту на 11 г.

От: Стандарт -
976
Отпада реимунизацията срещу туберкулоза и проба манту на 11 г.
A
A
A

От началото на тази година влезе в сила нов имунизационен календар. С промените в него отпадат реимунизацията срещу туберкулоза и пробата манту, които се извършваха на 11-годишна възраст.

Също така е предвидено намаляване на приема на пневмококовата ваксина за децата до 6-месечна възраст – от 3 на 2 дози. При децата на 12 години пък се въвежда реимунизация срещу коклюш.

Ваксината срещу варицела става препоръчителна. Тя ще бъде за сметка на родителите и ще се купува от аптеките. Все още обаче не е налична в аптечната мрежа

Според главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев ваксината за варицела трябва да влезе до няколко години в имунизационния календар, защото годишно от тази шарка се разболяват 30 000 души и при 0,5% има усложнения. Това е немалък брой на деца и възрастни, които карат тежко това заболяване, почти всяка година има и 2-3 смъртни случая, уточни епидемиологът. По думите му в повечето развити страни ваксината срещу варицела е включена в имунизационния календар.

Относно туберкулозата, Ангел Кунчев коментира пред bTV, че в 2/3 от страните в Европа изобщо не правят туберкулозна ваксина, защото е много ниска заболеваемостта. В останалата 1/3 от държавите – основно от Централна и Източна Европа, правят един или два приема, а ние бяхме единствените, които имаха пет приема след проба манту. Това не водеше до по-голям имунитет, а за повече работа за личните лекари и притеснения за родителите. Когато не се изпълни както трябва пробата манту, много често дава неверни резултати, уточни епидемиологът.

Реимунизацията срещу коклюш на 12 години се въвежда, защото е установено, че защитата на тази възраст пада, а приемът на пневмококовата ваксина за децата до 6- месечна възраст е намален, защото два приема дават същата защита като три, обясни още д-р Кунчев.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията