Откриха защо боледуваме от грип

Ниската влажност на въздуха е една от причините за по-лесното навлизане на вирусите

Откриха защо боледуваме от грип | StandartNews.com

Учени от Йейлския университет в САЩ установиха защо хората по-често се разболяват и умират от грип през зимните месеци. Според тях една от причините е ниската влажност, съобщава Лента, цитирана от БТА. 

Били извършени експерименти с генномодифицирани мишки, които са животински модел на човешкия имунитет. Всички гризачи били поставени в камери с еднаква температура, в които влажността е нормална или ниска, и след това били заразени с вирус на грип „А”. 

Оказало се, че ниската влажност намалява ефикасността, с която ресничките по клетъчната повърхност на дихателните пътища премахват вирусните частици и слузта. Освен това била намалена способността на белодробните клетки да възстановят увреждания, предизвикани от инфекциозни агенти. Били наблюдавани също проблеми във функционирането на имунната система, свързани с производството на интерферони и други съединения, които предупреждават съседните клетки за наличие на вируси. 

По думите на учените, увеличаването на количеството водни пари във въздуха в помещенията посредством овлажнители е потенциална стратегия за облекчаване симптомите на грипа и за по-бързо оздравяване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай