Сряда,

От аптеките изчезна животоспасяващо лекарство

От: Стандарт -
2546
От аптеките изчезна животоспасяващо лекарство
A
A
A

Животоподдържащо лекарство липса от аптеките у нас. За това алармират пациенти, лекари и фармацевти.

Чавдар Кавръков страда от хипертиреоидизъм и се нуждае се от медикамента метизол. Търси го по аптеките вече трети месец – без успех.

"Навсякъде по аптечната мрежа е изчерпано. От начало можеше да се намери в някои далечни краища на страната, но това беше за известно време и той се изчерпа и от там. Сега в момента го няма никъде.", разказа той пред bTV.

Медикаментът се използва за потискане на повишена функция на щитовидната жлеза. Без него животът на Чавдар е застрашен, казват лекари.

"Най-вероятно са производствени причините, защото така той не се изнася. Проблемът е наистина голям, защото няма друг продукт да го замества", заяви Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Продажбите на конкретното лекарство са преустановени от 22 август до 27 септември, а след това до средата на октомври поради производствени причини, съобщиха за bTV от Министерството на здравеопазването.

Лекарството има заместител, но от него Чавдар не се чувства добре, предава btvnovinite.bg.

"Обръщам със зов към органите, които следят лекарствения пазар – моля, активизирайте се, за да бъде тази аномалия преодоляна".

На повторно запитване защо се стига до недостиг на лекарства и колко лекарства липсват на пазара, от Здравното министерство отговарят, че в момента има дефицит на 69 лекарства.

Списъкът с липсващите или дефицитни лекарства се обновява на две седмици чрез Специализираната електронна система за проследяване и анализ.

Следващото обновяване е на 13 октомври, когато е възможно да се появи недостиг и на други лекарства.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com