Не ви достига магнезий - яжте тиквени семки

Тиквените семки са ценен източник на магнезий, който е необходим за нервната система и сърцето

Не ви достига магнезий - яжте тиквени семки | StandartNews.com

Зимата е сезонът на тиквите. Те заемат трайно място на трапезата ни през този сезон. Тиквата е вкусна и здравословна. Но не всеки намира рационално приложение за тиквените семки, често те се изхвърлят. Лекарите съветват да не правим това.

Тиквените семки не само, че не са по-малко ценни от самата тиква, но в много отношения дори я надминават. Може да ги изпечете на фурната или да ги ядете сурови. Препоръчително е да ги добавяте към зимните салати.

Подобряват здравето на сърцето

Тиквените семки са ценен източник на магнезий, който е необходим за нервната система и сърцето. Проучванията показват, че понижават нивата на LDL (лошия холестерол). Освен магнезий, семената съдържат много полиненаситени и мононенаситени мазнини, включително омега-3, както и антиоксиданти и микроелементи като цинк - всички те са необходими за сърцето.

Ако сте над 50, ви е необходим магнезий!

Помагат за контрола на нивата на кръвната захар при диабет. Проучванията върху животни и хора показват, че тиквените семки понижават кръвната захар при пациенти с диабет. Ефектът върху кръвната захар се дължи на високото съдържание на магнезий и фибри в тиквените семки. Хората с богата на магнезий диета имат с 33-34% по-нисък риск от развитие на диабет тип 2.

Подобряват съня

Недостигът на магнезий води до проблеми със съня. Микроелементът спомага за отпускане на тялото и мозъка, като по този начин подобрява качеството на съня и заспиването.

Страхотна превенция на рака

Тиквените семки, богати на антиоксиданти, намаляват риска от развитието на ракови заболявания. По-специално, те защитават клетките от увреждане от свободните радикали и следователно, от мутации. Въпреки че редица фактори влияят върху риска от рак, проучванията показват, че тиквените семки са свързани със значително намален риск от рак на гърдата при жени в менопауза.

Добавките от тиквено семе могат също да забавят растежа на раковите клетки на простатата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай