Меджидиев извънредно за недостига на лекарства

Очаква се доставка на „Вентолин“, който дълго време липсваше

Меджидиев извънредно за недостига на лекарства | StandartNews.com

Гордея се, че постигнахме някакви резултати и в момента недостигът на лекарства е овладян, каза служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев в Дупница, цитиран от БТА, където беше по повод церемонията за официалната първа копка за строителството на нов православен храм.

Той посочи, че преди около три месеца положението е било доста сериозно, както у нас, така и в европейски мащаб.  През последния месец е било доставено количество с антидиабетни медикаменти и бързодействащ инсулин.

Очаква се доставка на „Вентолин“, който дълго време липсваше. Имаме наличност на почти всички детски антибиотици, коментира министърът.

Той посочи, че проверките, които се правят в аптечната мрежа по отношение на наличността на лекарства, трябва да бъдат регулярни, а министерството е длъжно да осъществява контрол. За мен е изключително важно хората да не чувстват недостиг и липси. Имаше някои наказания, които се наложиха. Проверките няма да спрат, поне докато съм министър, каза още Меджидиев.

Министърът посочи също, че още в началото на май, след изборите, ще бъдат извършени промени по отношение на системата с ТЕЛК. Първо променихме наредбата, след това и закона. Ще има много повече комисии, които да правят експертизите, ще бъде поставен много кратък срок за извършването на експертиза, обясни Меджидиев и добави, че се надява реформата да бъде направена в този мандат. Той уточни, че в новата система ще бъдат въвеждани документите по електронен път и хората няма да се разкарват. Ще има дори анонимност, за да се избегнат лоши практики, съществували досега, допълни министърът.

Той съобщи, че от пет месеца е възстановена работата по изграждането на нови спешни центрове в страната, което започна още през 2016 година, но беше стопирано. Има индексирани оценки от МРРБ и в момента за всички спешни центрове в страната се възстановява изграждането им. Надявам се скоро да има редовно правителство и да продължи това, което сме започнали, посочи още министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай