Мариета Сивкова: Ще премахнем таксите за детските градини в Ямбол

Мариета Сивкова: Ще премахнем таксите за детските градини в Ямбол | StandartNews.com

- Г-жо Сивкова, как ще създадете по-добри условия за живот на хората в Ямбол?

- Програмата, която предлагаме, е съобразена с левите стандарти и е със социална насоченост. Конкретните ангажименти, които ще изпълним през 4-годишния мандат на управление, реално ще облекчат бюджета на семействата в Ямбол, като направим безплатна млечната кухня и премахнем таксите в яслите и детските градини за всички деца. Ще подпомогнем семействата и с еднократна финансова помощ при раждане на дете. В нашия град се въведе Синя зона, която допълнително ограбва хората и вече целият град недоволства срещу намерението на общината да разшири обхвата й. Ние от БСП сме наясно, че Синя зона на град като Ямбол не е нужна и ще я премахнем. Друг проблем, който ще решим, е свързан с паркирането в кварталите. Управлението на ГЕРБ в Ямбол премахна гаражите на хората, без да се направят зони за паркиране. В социалните ни приоритети, които ще направят живота на хората по-лек, са още създаване на Солидарен фонд за подпомагане на скъпоструващи лечения, защото на мен лично ми е много болно, когато наши съграждани буквално просят за здравето на техен близък.


- Най-големият проект – за водния цикъл на Ямбол, е в застой. Какви мерки предвиждате, за да го реализирате?

- Проблемите на този проект са няколко и то доста големи. Едно, че е в застой, второ, че от 90 млн.лв са разплатени 30% и трето, има съмнения, че заради некачествено извършени строителни работи ще има проблем при експлоатацията му. Вече втора година един от големите квартали на Ямбол - кв."Каргон", е разкопан и хората газят в кал, линейките трудно и много бавно достигат до гражданите, а такситата дори отказват поръчки. За да реша този проблем, първото,което ще направя като кмет, е реален анализ на физическото състояние на обекта, ще набележа мерките за отстраняване на дефектите и бързата им реализация. И всичко това в един кратък срок.

- Как ще спрете изтичането на млади хора от града? С какво Ямбол може да стане привлекателен за инвеститорите?

- За един млад човек е важно да има условия за професионална реализация. За съжаление нашият град вече 8 години не може да се похвали с нови инвестиции и точно това е причината младите да напускат Ямбол. Като кмет на Ямбол заедно с моя екип ще лобираме на всички бизнес форуми, за да привлечем инвеститори и да се открият нови работни места. Младите хора са нашето бъдещето и колкото и клиширано да звучи, това е истината и аз ще заложа на млад екип и много млади хора в администрацията.

- С какво предлаганата от вас лява политика за управление на общината е по-добра от тази на десните ви конкуренти?

- Лявата политика винаги е по-добра от дясната, защото защитава интересите на всички хора. Лявата политика решава малките проблеми, засягащи много хора. Левицата винаги е защитавала трудещите се, майките, възрастните хора, интелектуалците. Нашата лява политика ще намали данъците за превозните средства и такса смет,които бяха увеличени от дясното управление на ГЕРБ в Ямбол. Това, с което може да се похвали дясното управление в Ямбол, не облекчава живота на хората, защото новият център, парка, Безистена не са съществен индикатор за развитието на града. Нуждите на ямболци са други и аз имах възможност да ги усетя и разбера през този един месец в кампания. Срещнах се с много хора очи в очи, разговаряхме и заедно търсихме решение на техните проблеми и проблеми на Ямбол. Такова ще бъде управлението на БСП в Ямбол – с хората и за хората. Друга важна разлика между предлаганата наша лява политика и дясното 8-годишно управление на града е, че като кмет ще имам приемен ден за всички граждани и изнесени приемни по квартали.

- Участвала сте в много инфрастуктурни проекти, финансирани от ЕС. Кой е най-мащабният от тях?

- Да, вярно е. Ръководила съм проекти на обща стойност над 30 млн.лв., като най-големият от тях е изграждане на канализация и пречиствателна станция в с. Тенево, което ми дава увереност, че ще завърша успешно и водния цикъл в Ямбол

- Ще успеете ли да се сработите с централната власт като кмет, излъчен от опозицията?

- От моя страна не виждам проблем. Като кмет на Община Ямбол няма да деля хората според техните партийни убеждения. За мен проблемите на Ямбол и тяхното решаване са най-важни и разчитам на диалог и отговорно отношение от централната власт. Кметът е кмет на всички граждани!

- Каква е вашата позиция към референдума за електронно гласуване?

- Това е една много добра възможност за участие в изборите на живеещите извън България наши съграждани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай