Сряда,

Лекар от Казанлък започна гладна стачка

139
Лекар от Казанлък започна гладна стачка
A
A
A

Лекар от болницата в Казанлък започва от днес гладна стачка. Тя ще продължи три дни.

Протeстиращият лекар е акушер-гинекологът д-р Захари Стойчев, а причината за действията му са отчайващата и непрестанна криза в здравеопазването и мизерното заплащане на медицинските специалисти. 

"Искам да ме чуят управляващите и всички политици. Медицината в България сега е на своето дъно", заяви д-р Стойчев, цитиран от БГНЕС.

Захари Стойчев е на 73 години и има стаж от 42 години като лекар. Той обяви, че ще продължи да работи. Стачката си определи като "сигнална", заради което тя ще продължи 3 дни.

"Гладната стачка я обявявам, както в подкрепа на исканията на професионалистите по здравни грижи, така и на исканията на цялата гилдия в системата на здравеопазването. За по-добро финансиране и за да можем да лекуваме болните без напрежение и без ние да ги лекуваме с пари от нашите заплати. Млади специалисти идват, работят известно време и напускат – болшинството от тях. Основният състав, който крепи болницата – и не само при нас е така, са пенсионерите, които продължават да работят поради ниските пенсии, които вземат. Ако не бъдем чути от управляващите, прогнозата за българското здравеопазване е трагична. Районите като Казанлък и по-малките общини ще останат без болници, което означава, че болните, за да получат квалифицирана медицинска помощ, ще пътуват по 50-70-100 км. А този, който няма пари за пътни, ще си умре вкъщи", заяви още лекарят.

Заради ниските заплати в последните седмици на протести излязоха медицинските сестри. Днес ще се проведе протест и на фелдшерите и медицинските специалисти пред сградата на Министерството на здравеопазването.

 


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички