Лекар от Казанлък започна гладна стачка

Медицината в България е на своето дъно, обяви д-р Захари Стойчев

Лекар от Казанлък започна гладна стачка | StandartNews.com

Лекар от болницата в Казанлък започва от днес гладна стачка. Тя ще продължи три дни.

Протeстиращият лекар е акушер-гинекологът д-р Захари Стойчев, а причината за действията му са отчайващата и непрестанна криза в здравеопазването и мизерното заплащане на медицинските специалисти. 

"Искам да ме чуят управляващите и всички политици. Медицината в България сега е на своето дъно", заяви д-р Стойчев, цитиран от БГНЕС.

Захари Стойчев е на 73 години и има стаж от 42 години като лекар. Той обяви, че ще продължи да работи. Стачката си определи като "сигнална", заради което тя ще продължи 3 дни.

"Гладната стачка я обявявам, както в подкрепа на исканията на професионалистите по здравни грижи, така и на исканията на цялата гилдия в системата на здравеопазването. За по-добро финансиране и за да можем да лекуваме болните без напрежение и без ние да ги лекуваме с пари от нашите заплати. Млади специалисти идват, работят известно време и напускат – болшинството от тях. Основният състав, който крепи болницата – и не само при нас е така, са пенсионерите, които продължават да работят поради ниските пенсии, които вземат. Ако не бъдем чути от управляващите, прогнозата за българското здравеопазване е трагична. Районите като Казанлък и по-малките общини ще останат без болници, което означава, че болните, за да получат квалифицирана медицинска помощ, ще пътуват по 50-70-100 км. А този, който няма пари за пътни, ще си умре вкъщи", заяви още лекарят.

Заради ниските заплати в последните седмици на протести излязоха медицинските сестри. Днес ще се проведе протест и на фелдшерите и медицинските специалисти пред сградата на Министерството на здравеопазването.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай