Колко яйца да ядем на ден

Съветът е на диетолога Донка Байкова

Колко яйца да ядем на ден | StandartNews.com

Великден настъпи и яйцата са основното в менюто, но безопасно ли е да се прекалява с тях? "Не е рисково ако всеки от нас изяде 3 – 4 яйца за един ден." Това каза диетологът проф. Донка Байкова в интервю за Агенция „Фокус“.

Проф. Байкова коментира най-честите грешки при захранване след 40-дневните пости. „Най-честата грешка още след 12.00 ч. да консумираме месо, козунак, яйца, да вдигнем за наздравица.

Това означава, че ние сме в риск. Да напомня, че стомахът и червата са в нервно-хуморална връзка, действат в синхрон със жлъчно-чернодробната система и панкреаса. Тоест един от тези органи на триединната храносмилателна система, ако бъде поставен в риск, реагират еднопосочно и останалите два органа“, подчерта диетологът.

Проф. Байкова обясни, че празничното меню трябва да включва зеленчуци, сезонни, леки и нашенски, за да бъде организмът улеснен в обработката на тези храни. Добре е да сме наясно, че винаги в този период е възможно агнешкото да бъде поднесено леко охладено, за да отстраним лоените капчици и да намалим калорийната му стойност

За да имаме лек диетичен нюанс домакинята може да охлади агнешкото печено месо, след което да го нареже на по-тънки жулиени, за да не консумираме твърде големи количества още в началото на празничния период“, допълни диетологът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай