Грипът закъснява, но идва с нови щамове

Настъпват Бризбейн 2018, Канзас, Виктория и Пукет, за които нямаме имунитет

Грипът закъснява, но идва с нови щамове | StandartNews.com

Закъснение в разпространението на грипната зараза се наблюдава в цяла Европа. Тази година се очаква болестта да се появи в началото на декември, разкри проф. д-р Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни болести пред БТВ.

При това ще се появи с нови щамове - Бризбейн 2018, Канзас, Виктория и Пукет, за които нямаме имунитет, т.е. има по-голяма вероятност да се разболеем.

Всяка година Световната здравна организация определя кои ще бъдат най-разпространените грипни вируси и въз основа на това се приготвя ваксина. Практиката се е наложила от факта, че когато в северното полукълбо е лято, в южното е зима и там се проявява грипът, което дава възможност да се определи кои ще бъдат щамовете през годината.

Ваксинацията е закъсняла в цяла Европа именно защото СЗО е забавила да определи кои щамове да бъдат включени във ваксината.

„Тази година посрещаме по-подготвени грипа”, заяви проф. д-р Тодор Кантарджиев, който отбеляза засиления интерес към ваксинацията срещу болестта и фактът, че са били осигурени безплатни ваксини за възрастните хора в България.

Все пак нивото на ваксиниране у нас е по-ниско, отколкото например в САЩ, отбеляза проф. Кантарджиев.

Много е опасно, ако се развие грипна пневмония. Смъртността в тези случаи е много голяма, заяви проф. Кантарджиев и препоръча при затруднения с дишането веднага да се търси лекарска помощ и то в болница.

Родителите на малките деца трябва да бъдат много внимателни, напомни лекарят.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай