Грип или ковид? Какви са симптомите на вируса "Камбоджа"

Случаите са основно в София

Грип или ковид? Какви са симптомите на вируса "Камбоджа" | StandartNews.com

Грипът „Камбоджа” подминава гърло и нос, но честите оплаквания са болки в тялото, треска, температура над 38 градуса и стомашно-чревни проблеми, коментираха лични лекари, които вече имат пациенти с вируса A (H3N2), предава  "Труд".

Риск от епидемия няма, случаите са твърде малко и основно в София, заяви пред „Труд” проф. д-р Нели Корсун, ръководител на лабораторията по вирусни заболявания при Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Тя отбеляза, че в сравнение с протичане на грипни заболявания преди пандемията от коронавирус, в момента случаите са незначително число.

По данни на националната референтна лаборатория „Грип и ОРЗ” са доказани 6 грипни вируса A(H3N2) в респираторни проби на пет хоспитализирани пациента от Пазарджик и София и един амбулаторно лекуван пациент от София, а общо случаите към днешна дата са 24.

Лекари предупреждават, че щамът „Камбоджа” поразява по-млади хора и пациенти с хронични заболявания.

Първоначалната обща отпадналост може да бъде сбъркана с COVID и затова е препоръчително за диагностика да се ползат тестове. Усложненията от „Камбоджа” може да са свързани с пневмония, но са сравнително редки. Стандартното лечение е около седмица и включва противотемпературни лекарства и много течности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай