Неделя,

Ето най-опасната храна през лятото. Говори Кантарджиев

От: Редактор -
1960
Ето най-опасната храна през лятото. Говори Кантарджиев
A
A
A

В края на пролетта и началото на лятото най-актуални са риновирусите. Това обясни в ефира на „Здравей, България” по Нова тв проф. Тодор Кантарджие.

При децата протичат с тежка хрема и температура, а при възрастните – със загуба на сили, хрема, засягат се дихателните пътища.

Професор Кантарджиев подчерта, че като превантивна мярка хората трябва редовно да си мият ръцете. Освен това мокрите кърпички не трябва да са със спирт, а с хлорхексидин.

Относно новите варианти на Омикрон, проф. Кантарджиев каза, че в Португалия е засечена нова мутация на Омикрона.

„Големите производители започнаха да правят ваксини срещу тези варианти. Ако се появят за Европа, ще се появят и за България, вероятно есента”, каза Кантарджиев.

Печеното пиле става опасна храна през лятото, ако стои четири часа в стаята. За храните от растителен произход няма проблем, но с тези от животинския – мляко, яйца, месо, трябва да се внимава и  винаги да са в хладилника.

Преди 30 години започнаха да слагат консерванти в месата и това се отрази на бактериите по червата, които са десет пъти повече от нашите собствени клетки. Затова е хубаво да се поемат пробиотици, но не продължително време. Хубаво да са подбрани и да са нормални микроби. Това каза по Нова Тв проф. Тодор Кантарджиев. 

Относно мутациите на Омикрон, има две фирми, които вече правят нови РНК-ваксини и когато дойдат в Европа, ще дойдат и България. Очаквам това да стане наесен, когато всеки ще може да си постави трета или четвърта доза, за да сме спокойни през зимата. Затова сега хората, които не са ваксинирани, бабите и дядовците дето се криха две години, хубаво е да ги убедим да се ваксинират, добави проф. Тодор Кантарджиев.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията