Знакови дела в съда. Народът очаква правосъдие

В последна фаза е делото за катастрофата, причинила смъртта на Милен Цветков

Знакови дела в съда. Народът очаква правосъдие | StandartNews.com

Днес в Бургас започва делото за каналджийство срещу тримата сирийски граждани, причинили катастрофата с автобус с 47 мигранти миналата година. При сблъсъка с патрулка загинаха двама полицаи, припомня Нова телевизия.

Обвиненията, които ще се разглеждат, са за незаконно подпомагане на мигранти, рисково шофиране, неподчинение на полицейски служители и фалшиви регистрационни табели на автобуса.

В хода на разследването бяха назначени множество експертизи.

Най-трудно беше установяването на самоличността и реалната възраст на извършителите, което доведе до необходимост от използване на международно сътрудничество.

Междувременно делото за смъртта на Милен Цветков стигна последната съдебна фаза.Точно три години след катастрофата, при която загина журналистът, Кристиан Николов (на горната снимка) застава пред Върховния касационен съд, който ще потвърди или измени присъдата му от 9 години затвор.

Досега магистратите не намериха доказателства, че той е действал умишлено, като е седнал зад волана дрогиран. Николов няколко пъти изрази съжаление за инцидента, но е категоричен - не е употребил дрога.

Защитата му ще поиска делото да се върне за ново разглеждане, а прокуратурата - по-висока присъда.

Върховният касационен съд има един месец преди да излезе с решение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай