Зам.министър Живков арестуван за боклука

Натискал служители да издават разрешителни за внос и износ на отпадъци на определени фирми, който не искал да се подчини, бил принуждаван да напусне 

Зам.министър Живков арестуван за боклука | StandartNews.com

Зам.-министърът на екологията Красимир Живков и още 5 души са задържани по разследването на Специализираната прокуратура за внос на отпадъци. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. 

Живков е оказвал натиск на свои служители да издават разрешителни за внос и износ на отпадъци на определени фирми, въпреки че те не са отговаряли на изискванията. Който не искал да се подчини, бил принуждаван да напусне. 

Акцията е проведена на над 40 адреса в цялата страна - София, Правец, Плевен, Пловдив, Монтана, Смолян, села от община Кюстендил и др. В действията участваха прокурори и следователи от спецпрокуратурата. Те са влезли и в завода за акумулатори на братя Бобокови в Монтана. Според разследването предприятието се е възползвало от схема за отпадъци. От производството им се генерирали промишлени отпадъци, които трябвало да се изнесат за оползотворяване в Германия например, но това струвало много пари. Фирми на Бобокови имат площадки за съхранение, но не разполагат с инсталации за преработка. Голяма част от внесените от Италия отпадъци са се оказали несепарирани и негодни за преработка или горене, което ги превръща в обикновен боклук.

Със съдействието на зам-министър Красимир Живков заводът изпращал отпадъците от производството на контролирани от него дружества. Така се спестявали много пари и се криели данъци. 

Рано сутринта бяха обискирани домът на Живков в Ботевград и вилата му в Правец.

В дома и вилата на Живков разследващите са намерили документи, свързани с разрешителните за внос на отпадъци.

Повече от 4 часа продължи обискът на спецпрокуратурата и разследващите в Министерството на околната среда в присъствието на Красимир Живков. Малко след 13.00 часа той напусна сградата на ековедомството, придружаван от прокурора Ангел Кънев и съпровождан от полиция. Тогава Живков заяви, че не е задържан.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров съобщи, че няма да поиска оставката на заместник-министър Красимир Живков.

Емил Димитров обясни, че контролът, свързан със съхраняването на отпадъци, внесени в страната, се осъществява от регионалните екоинспекции, а не от заместник-министъра. 

"Аз съм работил много добре с този човек. Не мога да искам оставка на никого. Те се назначават и уволняват от премиера на държавата, казва се Бойко Методиев Борисов. Аз назначавам всички от зам.-министър надолу. Притеснен съм, защото ще трябва да работя сам, а ще ми е трудно. Разпоредил съм няколко проверки в страната на съответни адреси, които са ми дадени сутринта рано-рано. Изпратили сме хора в цялата страна", каза той, цитиран от БНР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай