За 1500 лв. подменяли теста на пияни шофьори (ОБЗОР)

За 1500 лв. подменяли теста на пияни шофьори (ОБЗОР) | StandartNews.com

Според схемата на полицаите феодали в Първомай и Асеновград

Васил Налбантов и Димчо Темелков на свобода срещу 2 бона гаранция

Шумно арестуваните и обявени за ченгета феодали шефове на полицейските управления в Първомай и Асеновград Васил Налбантов и Димчо Темелков изкараха само две денонощия в ареста. Заедно с още трима задържани техни подчинени двамата началници бяха пуснати от съда на свобода под парична гаранция. В четвъртък Окръжна прокуратура-Пловдив ги привлече като обвиняеми за лично укривателство чрез осуетяване на наказателно преследване срещу лица, извършили престъпления. Налбантов и Темелков трябва да внесат по 2000 лева. Зам-шефът на РУП-Първомай Румен Дичев ще плати 1000 лева гаранция, колкото и колегата му от Асеновград полицейски инспектор Владимир Панайотов. Началник група "Икономическа полиция" Иван Бойчев от същото РУП трябва да внесе 1500 лв. Парична гаранция от 10 000 лева е определена за бизнесмена Минчо Хубинов. Той е привлечен като обвиняем за кражба в особено големи размери, представляваща особено тежък случай в хода на разследването по делото, касаещо РУП-Първомай. Хубинов е въртял незаконна кариера за добив на инертни материали. Според обвинението става въпрос за афера за над 3 млн. лева.

1500 лева е била тарифата за сваляне на промилите на пиян шофьор в Асеновград. Това стана ясно по време на разследването срещу полицейските началници. Толкова е платила наскоро съпругата на подпийнал водач, спрян за полицейска проверка. На въпрос на униформените колко е пил, шофьорът отговорил: 5 бири. Дрегерът отчел 1,52 промила. Според закона тази цифра е достатъчна да прати в ареста водача и срещу него да започне наказателно преследване. Жената на нарушителя звъннала по телефона на своя познат полицай Владимир Панайотов с думите: "Хванаха мъжа ми пиян, какво да правя?" Последвала подробна консултация какво да направи и на кого да плати рушвета, за да бъдат свалени драстично промилите. В крайна сметка кръвната проба по документи се оказала 1,12, което според закона се наказва като административно нарушение.

Сред задържаните е и Борислав Минев - син на собственика на "Бор-Чвор".
Според прокуратурата полицейският началник от Първомай Налбантов

е държал чадър над младежа, известен с дерибействата си

в малкото градче. През 2012 година Минев предизвикал тежка катастрофа, при която е пострадала жена. Тя била буквално натрошена. Младежът не е изпробван за алкохол и упойващи вещества. Вместо това баща му се появил на произшествието, извикал свой служител и го накарал да заеме мястото на сина му. Впоследствие синчето отвлякло и рекетирало 17-годишен младеж. Този случай също бил потулен, твърди окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. Следва второ отвличане - отново потулено, и следваща катастрофа в София, под въздействие на наркотици. Там вече Минев е осъден.

За благодарност бащата на хулигана подарява първо един автомобил, а впоследствие още два на местната полиция. Заради забрана за дарения колите се водят на името на сержант. Те са използвани за служебни, но по-често за лични нужди на полицаите от Първомай. Разследващите вече са разпитали собственика на автокъщата, от която са купени колите.

Налбантов и негови подчинени обикаляли по домовете на важни свидетели и ги притискали дори в деня, в който срещу тях вървеше спецакция, съобщи пък Нова телевизия. Хората толкова били притискани, че буквално се барикадирали в домовете си,

хлопнали дори входните врати на домовете и не допускали спецченгетата

"Имаше жени, които се заключваха в домовете си, включително и дворните врати и не отваряха на нас и на полицията, за да не бъдат разпитвани", разказа пред Нова тв прокурор Попов. Налбантов е прикрил две тежки катастрофи, две отвличания и побой, твърдят от обвинението.

Името на началника на полицията в Първомай бе замесено и в друг скандален случай. Говори се, че е покровителствал приятеля си, бизнесмена Минчо Хубенов, който закупил в землището на Първомай селско пасище, което трябвало да превърне в рибарник. Само че той направил незаконна кариера, от която добивал инертни материали. Те дори били използвани за направата на жп линията Пловдив - Свиленград, която се изгражда по европейски проект. Така бизнесменът, с помощта на покровителството на полицейски началник, успял да прибере 3 млн. лв. "Клиентът ми Васил Налбантов не се признава за виновен, тъй като не е извършил нищо престъпно, заяви за "Стандарт" защитникът му адвокат Красимир Елдъров. Според него обвиненията срещу него нямали нищо общо с тиражираните приказки за търговия с инертни материали, със смърт на лица при продажба на орехи, както и с "местен феодализъм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай