ВСС се произнесе за обезобразеното момиче от Стара Загора

Позиция на Съдийската колегия

ВСС се произнесе за обезобразеното момиче от Стара Загора | StandartNews.com

Изразяваме пълна съпричастност към пострадалата от брутално насилие млада жена от Стара Загора и нейното семейство. Свидетели сме на поредния акт на посегателство срещу личността, при който е проявена особена агресия и жестокост. Подкрепяме масовите протести срещу насилието, защото вярваме, че гражданската енергия има положителен заряд, който ще допринесе за повишаване на правната сигурност, превенцията и защитата на жертвите на престъпления. Това се посочва в позиция на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Те отбелязват, че случаят за пореден път поставя на дневен ред съществени неразрешени въпроси в областта на правораздаването, ефективността на дейността на правоохранителните и съдебни органи, необходимостта от срочно предприемане на конкретни мерки в отговор на обществените очаквания за гарантирана правна защита на пострадалите от престъпления, в частност на жертвите от насилие, и справедлив съдебен процес.

"Обществените емоции на гняв и възмущение обаче не следва да ескалират в призиви за саморазправа, застрашаваща както личната неприкосновеност на съдиите, така и справедливостта на образувания наказателен процес", се казва в позицията, предава БТА.

Колегията отбелязва, че няма правомощия да контролира правилността на съдебните актове, нито може да се самосезира за ангажиране на дисциплинарна отговорност на съдиите.

Определението на съда по въпроса за мярката за неотклонение не представлява присъда и не предрешава изхода на наказателното производство, което все още е на досъдебна фаза, а съдебният процес по случая от Стара Загора тепърва предстои, се посочва още в позицията. "Недоверието към съда и всяка форма на натиск върху вътрешното съдийско убеждение крият опасност за правилното изясняване на делата", допълват магистратите.

Призоваваме българското общество, изпълнителната и законодателната власт, за общи усилия за превенция и борба с всички форми на агресия, зачитане на правата на пострадалите лица и доверие към българския съд, защото той е гарант за върховенството на правото, заявяват от Съдийската колегия.

През изминалите дни в цялата страна се проведоха протести срещу насилието над жени и в подкрепа към 18-годишното момиче, нападнато в Стара Загора. Случаят е от края на юни, но придоби широк обществен отзвук преди дни. Задържаният по случая получи и обвинение в заплаха за убийство, съдът реши той да остане в ареста.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай