Всеки прокурор ще може да разследва главния

Решението по казуса даде Конституционният съд

Всеки прокурор ще може да разследва главния | StandartNews.com

Конституционният съд реши, че няма пречка, съгласно основния закон, всеки прокурор да разследва главния прокурор. Решението на съдиите по питане на Министерския съвет от края на миналата година и бе взето единодушно, предаде БНР.

До питането се стигна след доклад на Европейската комисия за демокрация чрез право към Съвета на Европа, известна  като Венецианската комисия, в който се настояваше за конституционна реформа, за да се премахне недосегаемостта на главния прокурор.

Текстът, по който са разсъждавали конституционните съдии, е след като "главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори", възможно ли е негов подчинен да го разследва независимо.

"Да" е единодушният отговор на съда, защото това следва от основополагащия правен принцин, че "никой не може да бъде съдия на самия себе си".

Според конституционалисти обаче, това че съдът казва, че всеки редови прокурор може да разследва главния, не дава отговор на въпроса дали това е практически възможно заради йерархичната структура на държавното обвинение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай