Връщат по 3000 евро за гърмящ силикон

Френски адвокати искат от нашенки по 300 лева, за да заведат дела

Връщат по 3000 евро за гърмящ силикон | StandartNews.com

Париж. 300 лева трябва да брои всяка българка, която носи силикон на станалата световно известна компания с т. нар. гърмящи импланти PIP.

От представителя на компанията за България "Дже и Ди Медикалс" ЕООД обявиха, че заедно с още пет дистрибутора от други държави са завели дело във Франция срещу немската фирма "TUV Rheinland" (ТЮВ Райнланд), която сертифицира качеството на имплантите и гарантира, че продуктите отговарят на европейските стандарти за медицински изделия.

Към делото са се присъединили около 1600 пациентки предимно от Франция, Великобритания и Южна Америка. След повече от три години съдебна битка на 14 ноември търговският съд в Тулон, Франция, излезе с решение, че "признава TUV за отговорна за допуснати нарушения при изпълнение на задълженията си за контрол и надзор".

След решението TUV бе задължена да заплати обезщетение от по 3000 евро на всяка пациентка с импланти PIP, която се е присъединила към делото.

От френската компания проведоха семинар в събота с пациентки от България, на който обясниха, че всяка една от тях може да съди "TUV Rheinland" за обезщетение. Сумата, която всяка жена с импланти трябва да брои на френския адвокат Оливие Омерт, ангажиран с делото, е 150 евро. С 25 от тях юристът плаща таксите за съда, а останалите са хонорар за работата му. Голям процент от жените в България с дефектни импланти се съгласиха да заведат дело, но поискаха гаранции от Омерт. "Бих съдила компанията, защото 1800 евро са половината пари за една нова операция, но се притеснявам да не се окажа участник в поредната пирамида в България", коментира пациентка. Адвокатът пък я увери, че това не е пирамида, но обясни, че делото не може да се следи онлайн и информация може да се получава само от него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай