Волен Сидеров си спести 50 000 лева

Районният съд в София отмени гаранцията на лидера на "Атака"

Волен Сидеров си спести 50 000 лева | StandartNews.com

Районният съд в София отмени гаранцията от 50 000 лева на Волен Сидеров по обвинението, че е подбуждал към нарушаване на карантинните мерки по време на Великденските празници.

Според съдия Николай Урумов постановлението на прокуратурата, с което му е наложена тя, е незаконосъобразно.

Обвинението на Сидеров е заради критиките му от ефира на партийната телевизия срещу задължението да се носят маски в храма и поканата му хората масово да са там на Великден. Според прокуратурата така лидерът на „Атака“ е призовал за нарушаване на мерките за ограничаване на пандемията.

По повод това съдия Николай Урумов отбелязва, че преди и по време на тазгодишните Великденските празници посещенията на църковните храмове не са били забранени с никакъв акт - нито законов, нито подзаконов.

Според него в думите на Сидеров няма призив за неподчинение, а изразяват лична позиция. Съдът изрично отбелязва, че правото на свободно изразяване не може да бъде ограничавано дори и в условията на извънредно положение.

Съдът не вижда проблем и в невъзможността на служители на МВР да призоват Волен Сидеров в СДВР. Така съдия Урумов намира, че не са налице данни за извършено престъпление от лидера на „Атака“ и затова няма как да му бъде налагана каквато и да е мярка за неотклонение.

Волен Сидеров има още една парична гаранция от 50 000 лева. Тя е за закана съм разследващите органи - отново от ефира на партийната телевизия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай