Убийците на Балтов духнаха като Галеви (ОБЗОР)

Убийците на Балтов духнаха като Галеви (ОБЗОР) | StandartNews.com

Не знам защо забъркват името ми, контрира бившият градски прокурор N1

От 6 г. една майка с тъга гледа момчетата, които ритат футбол на игрището до дома й. Жената напразно се взира, като знае, че сред тях вече не е синът й Стоян, убит пред дискотека "Амнезия" в Студентски град. Младежът бил спортист и отличник. Журналистите, присъствали в съдебната зала на първото заседание по делото през юли 2009 г. за убийството на Балтов, помнят почернената майка, учителката по математика от Сливен Зарка Димова-Балтова, която ридаеше към подсъдимите: "Как можахте бе, момчета?!". 5 г. по-късно тя е предупредила главния прокурор и главния секретар на МВР, че убийците ще последват примера на този от "Соло" - Илиян Тодоров. И ще напуснат страната, за да избегнат излежаването на присъдите.

Пророчеството се сбъдва

Защото законът не позволява да се вземат каквито и да било превантивни мерки. И така на 23 декември за общодържавно издирване са обявени двама от осъдените за убийството - Вили Георгиев и Светлозар Стоилов. Третият, Александър Данаилов, вече е в затвора. Върховният касационен съд (ВКС) потвърди окончателно присъдата на Софийския апелативен съд, с която тримата получиха 18 г. На двамата родители на Балтов трябва да бъдат заплатени и по 400 000 лв. кръвнина. А "Интерпол" все още не е обявил за издирване младежите.

"Това, което направи Софийска градска прокуратура за трима убийци, а те са шестима, не каза, че имат тежко криминално минало. Те са пребивали хора и тези престъпници са пуснати на свобода! Питам - кои хора лежат в арестите, след като нашите убийци са на свобода? Отговорите са: "Член еди-кой си не е в моите правомощия". Нека сега погледнат всички кой е освободил нашите убийци. Четвърти състав, ръководен от Николай Кокинов. 1 г. водих война с него. Да отиде и да излежи присъдата на убийците. А ако не ги заловят, да ги излежи до живот. В 4-ти състав имаше и млад съдия и аз очаквах, че ще има друга позиция. Но и той нищо не направи. Няма да има промяна!", категорична бе днес почернената майка. От своя страна Николай Кокинов изяви изненадата си пред "Стандарт", че се намесва името му. "Не мога да разбера жената в какво ме обвинява, за да се защитавам. Не съм гледал делото. Очевидно жената ме бърка с председателя на съда. Аз съм внесъл обвинителен акт. Не съм бил наблюдаващ прокурор. Прокуратурата си е свършила работата. Кой, защо е избягал, не знам", каза Кокинов. Факт е обаче, че веднага, щом ВКС потвърди присъдите на тримата, Зарка предупреди: "Убийците не са в България и няма да лежат. Осъдени сме ние.

Моето дете 6 г. е в гроба и ние сме осъдени до живот!

"Безсмъртни сме и в това ни е чарът", била любима реплика на покойния Балтов. "Безсмъртие" засега обаче се очертава за двама от осъдените за убийството му - Светлозар и Вили. Не е известно къде са двамата. Към момента на произнасяне на присъдата Стоилов и Данаилов са с мерки "парична гаранция", а Георгиев - подписка. От отговор на Министерството на правосъдието (МП) става ясно, че още на 19 декември 2014 г., часове след като ВКС потвърждава присъдата, те са търсени от служители на ГД "Охрана". Единствено Данаилов е открит на посочения от прокуратурата адрес и незабавно приведен в Софийския затвор. "ГД "Охрана" изпълнява разпореждания на прокурор за привеждане в изпълнение на влезли в сила присъди с наложено наказание лишаване от свобода, като при необходимост търси съдействие от органите на МВР", посочиха от правосъдното ведомство. И обясниха, че не могат да предприемат каквито и да е мерки извън предвидените в нормативната уредба. По-рано от прокуратурата пък заявиха, че са направили всичко необходимо, защото вече налице е влязла в сила осъдителна присъда.

Така или иначе Вили Георгиев и Светлозар Стоилов са поредните престъпници, които изчезват, преди да влязат в затвора. През декември м.г. потъна вдън земя и осъденият за убийство пред "Соло" Илиян Тодоров. "Интерпол" го търси без резултат. С червена бюлетина се издирват и дупнишките "братя" Пламен Галев и Ангел Христов.

Като Горгона Медуза съм

Николай Кокинов, бивш градски прокурор на София

Като митичната Горгона Медуза съм за съдебната система - доказано лош. Нямам отношение към този казус и съм изненадан от намесата ми в него. Очевидно майката на убитото момче ме бърка с някого, вероятно с председателя на съдебния състав. Безкрайно съжалявам за загубата на майката.

Що се касае до бягството на осъдените - това е същият случай като с "Братя Галеви". От 10 г. говорим за проблема с възможността осъден престъпник да се укрие. Очевидно от този вакуум се възползват осъдените, които не искат да лежат присъдата си и бягат.

Борислав Балтов: Ако бях Дядо Коледа, щях да купя ковчег на Темида

"Само малоумник може да пусне "трите мишки" от капана. Лошото е, че тези хора, които ги пуснаха, са умни и съм уверен, че има причина те да са направили това. Ако за един убиец няма опасност да се укрие, за кого има?", казва пред Нова телевизия Борислав Балтов, брат на убития пред "Амнезия" студент. "Писал съм няколко пъти до главния секретар на МВР и главния прокурор. Оказа се, че те не са в състояние да спрат трима неграмотни, едва завършили 8 клас убийци. Ако бях Дядо Коледа, щях да купя ковчег за съдебната система", заяви младият мъж.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай