Цветанов невинен за Апартаментгейт

Не са събрани данни за извършени "корупционни и други престъпления"

Цветанов невинен за Апартаментгейт | StandartNews.com

Прокуратурата няма да разследва Цветан Цветанов, заради "Апартаментгейт", която му коства всички постове в партията и напускането на парламента. Причината е, че не са събрани данни за извършени "корупционни и други престъпления".

Това става ясно от постановление на Специализираната прокуратура за прекратяване на проверката по случая и отказ от образуване на досъдебно производство. Документът е подписан от прокурор Валентина Маджарова. Датата на постановлението е 17 февруари 2020 г., но за него стана ясно едва в сряда, когато беше публикуван от неправителствената организация БОЕЦ, по чийто сигнал е образувана прокурорската проверка.

Апартаментгейт започна след публикации в медиите, че Цветан Цветанов се е уредил с апартамент в нова сграда на "Артекс" в столичния квартал "Изток" на цени, по-ниски от пазарните.  Появиха се версии, че в замяна същата компания е получила незаконно разрешително за строеж на небостъргача "Златен век" в столичния квартал "Изток".

Цветанов твърдеше, че всичко е законно, няма корупция и злоупотреба с влияние, като това ще бъде доказано от компетентните органи. Той дори заяви, че няма кой да го накаже за "Апартаментгейт", защото не е извършил нищо нередно. Това ядоса премиера Бойко Борисов, който заяви, че "може да го накаже Господ, могат да го накажат хората, мога да го накажа и аз", припомни "Марица".

Малко след това Цветанов се раздели с постовете на заместник-председател на ГЕРБ и на парламентарната група и остана редови член.По-късно основа Център за евро-атлантическа сигурност и започна редовно да критикува ръководството на партията на Бойко Борисов.

Впоследствие стана ясно, че Цветанов готви собствена партия, която се очаква да бъде огласена през юни. Оневиняването на бившия заместник на Борисов за "Апартаментгейт" сваля и последната бариера пред новата формация, чието учредително събрание вероятно ще стане факт до броени седмици. Тя ще се казва най-вероятно Републиканци за България, научи "Марица" от близки до Цветанов.

В същото време се увеличават сигналите, че Цветанов се опитва да цепи цели структури на ГЕРБ по места, които да минават към него.

Засега най-голям успех бележи във Видин, където напуснаха едновременно 48 членове на ГЕРБ. Очаква се те автоматически да се влеят във формацията на Цветанов.

"Ще е чест за мен да бъда част от партия на Цветанов", обяви пред медиите Огнян Ценков, кандидат за кмет на Видин от ГЕРБ на последните местни избори.

Очаква се към Цветанов да се влеят и недоволни от ГЕРБ в Ямбол, които гравитират около бившия кмет на града Георги Славов, бивш активист от Борисовата партия, твърди ПИК.

Очаква се сред ръководния актив в структурата на Цветанов ще бъде и неговата комшийка от луксозната кооперация на "Артекс" Ваня Колева, бивш зам.-министър на спорта, уволнена покрай "Апартаментгейт".


 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай