Цацаров: Щом няма факти - няма купуване на гласове

Съобщението е по повод подаден сигнал от щаба на кандидата за кмет на София Мая Манолова във връзка с купуване на гласове в няколко столични квартала

Цацаров: Щом няма факти - няма купуване на гласове | StandartNews.com

Главният прокурор Сотир Цацаров отказа да се занимава с твърдения за купуване на гласове без факти. Това става ясно от съобщение на прокуратурата по повод подаден сигнал от щаба на кандидата за кмет на София Мая Манолова във връзка с купуване на гласове в няколко столични квартала.

От прокуратурата посочват, че в подадения сигнал липсват каквито и да е конкретни твърдения за извършени престъпления против политическите права на гражданите, освен общото заключение за "безпрецедентно купуване на гласове" в избирателни секции, за които са приложили резултатите от първия тур на изборите.

При наличие на конкретни сигнали, проверките и разследванията по тях ще бъдат възлагани и извършвани с максимална бързина проверки, уверяват от държавното обвинение.

Главният прокурор Сотир Цацаров подчертава, че всички правомощия на прокуратурата в деня на изборите ще бъдат спазени съгласно разпоредбите на Наказателно - процесуалния кодекс, Изборния кодекс и Закона за съдебната власт.

В съобщението на прокуратурата се обяснява, че по силата на съвместна заповед на главния прокурор, министъра на вътрешните работи и председателя на ДАНС е създадено и действа Национално междуведомствено звено, което координира работата на дежурните звена в трите институции и осигурява взаимодействието между тях, както и обмена на информация с Централната избирателна комисия.

По силата на тази заповед, във всеки областен град и в столицата действа и областно звено, което също координира обема на информация.

От прокуратурата уточняват, че сигнали, освен до дежурните прокурори, могат да се подават и в електронен вид, чрез интернет страницата на държавното обвинение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай