Вторник,

Цацаров: Щом няма факти - няма купуване на гласове

От: Редактори -
182
Цацаров: Щом няма факти - няма купуване на гласове
A
A
A

Главният прокурор Сотир Цацаров отказа да се занимава с твърдения за купуване на гласове без факти. Това става ясно от съобщение на прокуратурата по повод подаден сигнал от щаба на кандидата за кмет на София Мая Манолова във връзка с купуване на гласове в няколко столични квартала.

От прокуратурата посочват, че в подадения сигнал липсват каквито и да е конкретни твърдения за извършени престъпления против политическите права на гражданите, освен общото заключение за "безпрецедентно купуване на гласове" в избирателни секции, за които са приложили резултатите от първия тур на изборите.

При наличие на конкретни сигнали, проверките и разследванията по тях ще бъдат възлагани и извършвани с максимална бързина проверки, уверяват от държавното обвинение.

Главният прокурор Сотир Цацаров подчертава, че всички правомощия на прокуратурата в деня на изборите ще бъдат спазени съгласно разпоредбите на Наказателно - процесуалния кодекс, Изборния кодекс и Закона за съдебната власт.

В съобщението на прокуратурата се обяснява, че по силата на съвместна заповед на главния прокурор, министъра на вътрешните работи и председателя на ДАНС е създадено и действа Национално междуведомствено звено, което координира работата на дежурните звена в трите институции и осигурява взаимодействието между тях, както и обмена на информация с Централната избирателна комисия.

По силата на тази заповед, във всеки областен град и в столицата действа и областно звено, което също координира обема на информация.

От прокуратурата уточняват, че сигнали, освен до дежурните прокурори, могат да се подават и в електронен вид, чрез интернет страницата на държавното обвинение.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички