Цацаров проверява групата, обвинена в измами

По данни на прокуратурата групата се е облагодетелствала с милиони левове

Цацаров проверява групата, обвинена в измами | StandartNews.com

Антикорупционната комисия, ръководена от Сотир Цацаров, проверява групата, обвинена в измами с инвестиции в уж американски компании на фондовите борси. До намесата на КПКОНПИ се стигна, след като прокуратурата повдигна обвинения на задържаните. Разследващите са установили стотици пострадали.

По данни на прокуратурата групата се е облагодетелствала с милиони левове, съобщи Нова тв. Собственикът на автосервиз в малък балкански град е сред жертвите на групата измамници, подлъгала хората, че инвестират в компании, които се търгуват на американската фондова борса. Крие лицето си, защото го е срам в каква схема е попаднал.

„Юли месец 2019 година започнах да получавам обаждания. Първо ми искаха имейл адрес, за да ми изпратят информация за тяхната компания”, разказва той.

Поне два пъти мъжът им отказва, но по думите му - те били доста настоятелни. Предложили му да инвестира в компании, чиито акции тепърва ще бъдат пуснати за продажба. Като вероятността за печалба е над 200 %.

Инвестиционните посредници убеждавали, че имат лиценз от БНБ и няма никаква опасност за парите на вложителите, разказва пред Нова измаменият.

Последвала нова оферта - ако инвестира още 1500 лв., могат да купят акции на изключително изгодна цена. Последвали нови плащания от страна на пострадалия.

След вложени 7 хил. лв., мъжът поискал да разбере как и кога ще може да получи печалбата си, защото получавал мейли колко добре вървят инвестициите му. Въпреки че доходността била не обещаните 200 %, а не повече от 70 на сто.

И така, мъжът продължил да инвестира, докато общата сума набъбнала до 20 хил.лв. Когато поискал да изтегли част от печалбата, започнало прехвърляне между  служители в компанията. Установил, че е измамен в началото на април, когато прокуратурата обяви, че е разбила банда, присвоила над 1 млн. лв.по тази схема.

„Тези хора, както и всички лица, които прокуратурата обвинява, стават незабавно лица, спрямо които Комисията започва проверка”, обясни председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай