Тошо Пая събирал по 2500 евро от митничари за почерпка

Тошо Пая събирал по 2500 евро от митничари за почерпка | StandartNews.com

Внесоха в съда обвинението срещу Караиванов за подкупи и злоупотреба със служебното положение

Обвинителният акт срещу бившия шеф на Митница Свиленград Тодор Караиванов вече е внесен в Хасковския съд от Софийската градска прокуратура. Той е обвиняем за подкуп от 4500 евро и 1600 лева, както и за набавяне на противозаконна облага в размер на 10 000 евро, използвайки служебното си положение.

Разследването се отнася за периода от началото на месец октомври 2014 г. до 28 януари 2015 г.
Караиванов, известен с многозначителния прякор Пая, е натрупал въпросните рушвети от 9 случая.
Сумата е била дадена, за да не се извършват щателни митнически проверки на "Капитан Андреево" и "Капитан Петко Войвода" на товарни превози. Парите са били давани от спедиторска и транспортна фирми.

От прокуратурата описват как фирмите са били принудени да плащат един вид "откуп". На практика според обвинението Караиванов като поел управлението на митницата, заложил няколко фирми в електронната система, така че при преминаването им през границата системата да изисква щателна митническа проверка. Това отнема 8-9 часа като време, а и разходите са за сметка на търговеца.
Така

превозвачите се притискали и за да не загубят клиентите си

спедиторите се съгласявали.
В периода от началото на месец октомври 2014 г. до 28.01.2015 г. един от спедиторите дал на обвиняемия общо сумата от 4500 евро и 1000 лева. Такъв системен тормоз бил прилаган на няколко фирми, като след разбирателство с управителя, установяването на таксата от 50 евро на камион, проверките били прекратявани.

Наред с искането и получаването на подкупи, Караиванов се възползвал от служебното си положение и по отношение на свои подчинени, заради което ще отговаря пред съда и за това, че на 28 януари миналата година в кабинета си е прибрал 10 000 евро. Парите са дадени от четирима служители на митницата, за да могат да разчитат на неговата добронамереност по повод служебните им взаимоотношения.

За десетте бона евро Караиванов се мотивирал с това, че провежда срещи с високопоставени служители от Агенция "Митници", а заплатата, която получава, не му достига за покриване на разходите при тези срещи.
В изпълнение на общото решение през месец януари 2015 г. всеки от тях събрал полагащата му се част от сумата - 2500 евро и един от отговорниците я занесъл на Тодор Караиванов в служебния му кабинет в сградата на Митница Свиленград.
Караиванов

беше сгащен при зрелищна акция на ДАНС

след като получил рушвет от 600 лева. По време на задържането му той оказа яростна съпротива, заради което беше проснат с белезници на земята. По ирония на съдбата екшънът се случи само два дни след като Караиванов беше награден от вече покойния шеф на митниците Ваньо Танов.

При разследването срещу бившия шеф на Митница Свиленград са разпитани 55 свидетели, 7 вещи лица са изготвили експертизи, използвани са специални разузнавателни средства.

Свидетелите Стилян Христозов и Хакиф Хабил твърдят, че Караиванов им искал съответно по 50 евро и 200 лв. на тир.
Бившият митничарски шеф първоначално бе задържан под стража, а в момента е с мярка за неотклонение гаранция в пари в размер на 5000 лева. Припомняме, че в края на миналата година правителството взе решение за закриване на митницата. Предстои Окръжен съд - Хасково да насрочи разглеждане на делото.

Караиванов е в системата на митниците повече от 20 години. Започва работа на митническия терминал на жп гара Свиленград, а по-късно оглавява и отдел "Митническо разузнаване". Владее няколко езика и често е представлявал митницата на висши форуми, припомнят негови колеги.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай