"Терористи" вилняха във врачанско училище

"Терористи" вилняха във врачанско училище | StandartNews.com

Семинар и ролева игра показаха опасностите от нападение

Децата да влизат в школата с чип, предлага директорът на СОУ "Христо Ботев"

"Терористи" нахлуха днес във врачанското училище "Христо Ботев" благодарение на внедрен сред учителите човек. За щастие това не бе реална ситуация, а част от ролева игра по време на семинар, организиран от Съюза на българските учители. Темата за тероризма събра експерти и директори на едно място. Идеята бе учителите и директорите на училища да видят с очите си подобна ситуация с терористична атака. "Нападението" бе изпипано до последния детайл. Сценарият бе ръководен лично от служител на ДАНС, който преди това изнесе и лекция по темата. Даниел Дионисиев, който е и докторант по политология в СУ, заяви, че основната цел е учителите да видят реакциите при задържане на лица. "Те видяха хора, които са оборудвани с реквизити и атрибути, които до момента са виждали само по новините и филмите", заяви Дионисиев. Проф. Татяна Дрозина, преподавател по политология в СУ "Св. Климент Охридски", бе категорична, че една от най-съществените теми е мерките за сигурност в училищата и как да се реагира при опасност от терористична заплаха. Учителите и директорите получиха специален наръчник, в който са публикувани конкретни указания при получаване на различни заплахи - анонимен сигнал за бомба или пък нападение от въоръжени лица. Именно заради сигурността директорът на СОУ "Христо Ботев" , което е най-модерното у нас, Виктор Кръстев призова пластика с чип да допуска учениците в клас.

В школото видеоконтролът се осъществява с 64 камери. Контролират се класните стаи, коридорите, фоайетата, дворът и прилежащите към него тротоари. Според директора Министерството на образованието и науката трябва да въведе нова система за сигурност във всички по-големи училища в страната. "Камерите в училище са нещо хубаво, но са недостатъчни за сигурността на едно модерно училище. Трябва да има охранителни системи като в Западна Европа. Преди 10 дни бяхме на посещение в Испания, където видяхме как се осъществява сигурността на децата. Там няма пропускателен режим от охранители на входа, а децата влизат само с карта с чип, която маркират още преди да влязат в двора на учебното заведение", заяви Виктор Кръстев. Системата за сигурност отчита точния час, в който е влязъл всеки ученик, както и кога е напуснал учебното заведение. Всяко движение се записва от софтуера, а данните от него се предават ежедневно на родителите.

"Това е едно предизвикателство, но днес, когато навсякъде се говори за терористични заплахи, безспорно слабото място са училищата. Министерството на образованието и науката трябва да положи всички усилия, за да се внедрят тези модерни системи за сигурност, които има в станциите на метрото, на летището и т.н.", допълни още директорът на врачанското училище. Виктор Кръстев вече е направил проверка колко би струвала системата за ръководеното от него училище. Парите, които ще трябва да се заделят от бюджета на школото, са 36 000 лв. Според директора на СОУ "Христо Ботев" сумата не е проблем. "Не че има излишни пари, но за тези неща трябва да се намерят. Смятам, че техниката трябва да бъде въведена централизирано от образователното министерство, тъй като ако едно училище се захване само със задачата, влиза в омагьосан кръг с обществени поръчки и тромави процедури. Тези системи са доказали своята ефективност в училищата в Западна Европа", каза още директорът.

Горните класове
обсъждат атентати

Все по-често учениците от по-горните класове на врачанското СОУ "Христо Ботев" обсъждат с преподавателите си терористичните атентати по света и мерките за сигурност, които трябва да се вземат. Беседите се провеждат обикновено в часовете на класа. Учениците осъзнават световния проблем и са все по-запознати с него. "Това са неща, за които научаваме ежедневно от медиите и не трябва да ги подминаваме. Добре е, че този проблем се обсъжда и в училище", коментираха ученици.

В. Кръстев: Извоювахме
лиценз от МВР за охрана

Най-модерното училище в България - СОУ "Христо Ботев", е успяло да извоюва лиценз от МВР, с който му се позволява да извършва частна охранителна дейност. Директорът Виктор Кръстев заяви, че са преминали през изключително трудна и тромава процедура, но е радостен от факта, че все пак са се справили.

"В рамките на няколко месеца успяхме да си извадим този лиценз. Трудно, но успяхме. Обявихме конкурси за бодигардове, назначили сме трима души, които са преминали през необходимата подготовка и имат удостоверение за това, че могат да упражняват охранителна дейност. Служителите са с униформа, разполагат с всичко, което е по изискванията на Закона за частна охранителна дейнсот", похвали се директорът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай