Специалист с точна прогноза кога ще отстранят Гешев

Главният прокурор се е почувствал "притиснат и заплашен, че ще бъде отстранен"

Специалист с точна прогноза кога ще отстранят Гешев | StandartNews.com

"Чудех се дали тези хора са цветът на магистратурата. Които имат високи професионални качества. Това ли са най-компетентните към онзи момент, когато са избирани? А че явно има натиск, те частично го признаха. Дори да не са имали, вече ще формират мнение за отстраняване." Това каза в интервю за БНР преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова след вчерашното 14-часово заседание на Висшия съдебен съвет по процедурата за предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.

Ако в близките дни до седмица Конституционният съд прецени като допустимо искането на главния прокурор да бъдат разгледани законовите промени, с които бе свалено мнозинство за евентуалното му отстраняване от ВСС, ще бъде в компетентността на ВСС дали да спре, или да изчака решението, поясни Киселова.

"Според мен ще имаме още 2 заседания. По-скоро е възможно до края на следващата седмица да има отстраняване", сподели тя.

Викането на външния експерт след опита за атентат срещу кортежа на главния прокурор не е тежко нарушение по смисъла на конституционните правила, за да бъде отстранен главният прокурор, затова и вносителите на първото искане са го оттеглили, "за да не се разводнява процедурата", смята Киселова.

Относно второто искане за отстраняване на Гешев – за изказването му за политическия боклук в парламента като мотив на кадровиците, че главният прокурор уронва престижа на съдебната власт, в предаването "Преди всички" доц. Наталия Киселова коментира:

"В стратегията на г-н Гешев ще видим две сюжетни линии. Едната ще бъде за тежко емоционално състояние след преживения инцидент. Другата ще бъде, че той като всеки магистрат има право на мнение. Въпросът е г-н Гешев като гражданин или като магистрат, като представител на една от трите структури в съдебната власт говореше. Когато говорим за правото на мнение, то е право на мнение на всеки гражданин и по отношение на хората на политическия терен. Допустимо ли е да се използват такива думи и изрази, когато представляваш държавен орган, който трябва да брани законността?"

Тя допуска, че причината главният прокурор "да започне да упражнява правото си на мнение" не се дължи "на преживения уплах", а на това, че се е почувствал "притиснат и заплашен, че ще бъде отстранен".

"Практиката на Европейския съд по правата на човека по отношение на текста, който засяга правото на мнение по обществени и политически въпроси е, че е допустимо и по шокиращ начин да бъдат представяни тезите на изразяващия мнението, но все пак по отношение на гражданите, не по отношение на лица, които заемат публична длъжност", изтъкна конституционалистът.

Трябва да се помисли дали е целесъобразно дали някой от "тримата големи" в съдебната система да бъде временно отстраняван. Мандатът е сравнително дълъг, но от друга страна това да бъде за обозрим срок и да не е възможност да бъде фактически отстранен, изтъкна още доц. Киселова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай