Понеделник,

Съдът призна за невинна депутата Светла Бъчварова

Съдът призна за невинна депутата Светла Бъчварова
A
A
A

Съдът призна депутата Светла Бъчварова – Пиралкова за невиновна, тъй като в хода на съдебното следствие не беше доказана тезата на държавното обвинение. Това пише в изготвените и публикувани мотиви към оправдателната присъда на Пиралкова, съобщиха от пресцентъра на Софийски градски съд. 

Според съдебния състав, тезата, че от сключената сделка между Селскостопанска академия и „Литекс Комерс“ АД е произлязла значителна вреда в размер на 1 326 671.36 лв. е изградена на безкритичното възприемане в обвинителния акт на заключенията на вещите лица, които в досъдебното производство извън компетентността си са дали мнение по поставени им задачи от правно естество. 

„В хода на разследването не са събрани доказателства каква е била извлечената от „Литекс Комерс“ АД икономическа полза от сключването и изпълнението на договора“, пише още в мотивите. Съдът се опита да запълни тази доказателствена празнота, но с оглед изтичането от края на инкриминирания период на 5-годишния срок за съхраняване на счетоводната документация от страна на „Литекс Комерс“ АД не бяха представени необходимите документи. 

В мотивите е посочено още, че за престъпление по чл. 220 НК вреди, не могат да се определят като пропуснати ползи, с което се изключва възможността за ангажирането към наказателна отговорност на подсъдимата. Изложеното в обвинителния акт не дава основание на съда да признае Светла Бъчварова - Пиралкова за виновна в извършването на друго престъпление. 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички