Съдът призна за невинна депутата Светла Бъчварова

"В хода на разследването не са събрани доказателства каква е била извлечената от „Литекс Комерс“ АД икономическа полза от сключването и изпълнението на договора“, пише в мотивите на магистратите

Съдът призна за невинна депутата Светла Бъчварова | StandartNews.com

Съдът призна депутата Светла Бъчварова – Пиралкова за невиновна, тъй като в хода на съдебното следствие не беше доказана тезата на държавното обвинение. Това пише в изготвените и публикувани мотиви към оправдателната присъда на Пиралкова, съобщиха от пресцентъра на Софийски градски съд. 

Според съдебния състав, тезата, че от сключената сделка между Селскостопанска академия и „Литекс Комерс“ АД е произлязла значителна вреда в размер на 1 326 671.36 лв. е изградена на безкритичното възприемане в обвинителния акт на заключенията на вещите лица, които в досъдебното производство извън компетентността си са дали мнение по поставени им задачи от правно естество. 

„В хода на разследването не са събрани доказателства каква е била извлечената от „Литекс Комерс“ АД икономическа полза от сключването и изпълнението на договора“, пише още в мотивите. Съдът се опита да запълни тази доказателствена празнота, но с оглед изтичането от края на инкриминирания период на 5-годишния срок за съхраняване на счетоводната документация от страна на „Литекс Комерс“ АД не бяха представени необходимите документи. 

В мотивите е посочено още, че за престъпление по чл. 220 НК вреди, не могат да се определят като пропуснати ползи, с което се изключва възможността за ангажирането към наказателна отговорност на подсъдимата. Изложеното в обвинителния акт не дава основание на съда да признае Светла Бъчварова - Пиралкова за виновна в извършването на друго престъпление. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай