Съд отмени глобите за маски. Ами сега?

Решението не е окончателно и ще бъде обжалвано

Съд отмени глобите за маски. Ами сега? | StandartNews.com

Глобите за неносене на предпазни маски са незаконни. Това реши Русенският районен съд. Законът не допуска налагане на санкции, ако видът на нарушението не е определено със закон или подзаконов нормативен акт, гласят мотивите на магистратите. Според тях заповедите на здравния министър – не са такива.

На 12 април 2020 година Анелия Радева чака на автобусна спирка. По това време носенето на маски на открито е задължително, гласи заповед на здравия министър. Анелия знае и спазва правила. Но, докато чака пали цигара, разказва историята Нова тв.

„На спирката бяхме с още един човек, на разстояние, като ми съставиха акта. Пуших цигара и маската ми беше смъкната. Аз се паникьосах, не знаех какво да отговоря. Дадоха ми да подпиша, че ме глобяват”, обясни Анелия.

Глобата е 300 лева. Непосилна сума за Анелия, която е сирак и цял живот живее по домове. Медиаторът и адвокатски сътрудник – Георги Георгиев, решава да помогне на Анелия. Съветва я да не плаща глобата, а да обжалва.  И така преди дни Русенският районен съд излиза с решение, с което намира издаденото постановление за незаконосъобразно и отменя изцяло наложената глоба. Основният мотив – заповед, включително и на министър, няма нормативен характер. А санкция се налага само въз основа на нормативен акт.

Решението не е окончателно и ще бъде обжалвано.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай