Съюзът на съдиите иска извинение на Нинова

Ние не приемаме законите, а само ги изпълняваме, твърдят магистратите

Съюзът на съдиите иска извинение на Нинова | StandartNews.com

Съюзът на съдиите поиска извинение от Корнелия Нинова. Вчера лидерът на БСП обяви, че иска да знае името на магистрата, който пусна Ралф Сундберг. Ето и позицията на съдиите: 

Съюзът на съдиите в България отбелязва с огромно съжаление, че за пореден път се налага да огласява публична позиция, насочена към предотвратяване на напълно необосновани атаки към отделни съдии и към съда като цяло, предприети от представители на парламентарно представени партии.

Този път поводът е коментарът на г-жа Корнелия Нинова, направен на страницата й във Фейсбук и разпространен от някои медии, по повод съдебното решение на Районен съд – Несебър, постановено спрямо шведския гражданин Ралф Сундберг.

Г-жа Нинова, която посочва, че е юрист, заявява, че иска да знае „името на съдията, унижил достойнството ни, оценил подигравката на безпаметно пиян чужденец с една българска жена на 4500 лв.", а също и мотивите му (на съдията), за да го попита, „освен закона, какво му говори съвестта".

Налага се да припомним на юристите и да отбележим за гражданите, които не са юристи и от които не се очаква да знаят текстовете от Наказателния кодекс, че законите се приемат от Народното събрание, а съдът е длъжен ги прилага.

Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу Ралф Сундберг за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди. Съдът, спазвайки закона и приемайки за доказано обвинението, е освободил обвиняемия от наказателна отговорност и е наложил административно наказание в размер, близък до максималния. И прокурорът, и съдът са длъжни да съблюдават закона, а в него е предвидено, че в случай като този задължително следва да се приложи чл. 78 а НК.

Чия съвест се поставя под съмнение тогава и по каква причина представител на законодателния орган си позволява превратни внушения за дейността на онези, които прилагат закона, приет от законодателя?!

С огорчение припомняме, че имаше и друг подобен случай, в който наш колега – съдия от Пловдив, впоследствие напуснал системата - беше атакуван публично, че приложил закона.

Съдът не приема законите. Прилага ги. А дори когато се налага да консултира законодателя, в напълно легитимна форма, последният рядко се съобразява с предложенията на прилагащите закона.

Госпожо Нинова, би следвало да се извините не само на потърпевшата, но и на съдията, когото охулихте, загдето е разгледал делото и приложил закона.

Управителен съвет на Съюза на съдиите в България

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай