Разочарование. Член на ВСС се отрече от избора на Иван Гешев

Огнян Дамянов иска да бъдат изяснени неща, които може да бъдат „заметени под килима“

Разочарование. Член на ВСС се отрече от избора на Иван Гешев | StandartNews.com

Членът на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет Огнян Дамянов разкри пред бТВ как възгледите му за главния прокурор Иван Гешев са се променили след избора на обвинител номер едно и назначаването му на поста. Дамянов иска да бъдат изяснени неща, които засега остават неизвестни, а са много важни за разплитането на възела в съдебната система.

„През призмата на времето очевидно изборът е бил грешен – моят и на колегите, когато сме го избрали. Последния месец напрежението в съдебната система достигна нива, които тя не е познавала през последните 30 години. Поведението на г-н Гешев е силно разочароващо. Аз съм от хората, които са го подкрепили“, каза членът на прокурорската колегия.

По думите му изваждането на стари дела в този момент не е добро решение.

„Създава усещане за нещо предварително решено и за липсата на справедлив процес, създава проблем с бъдещето на тези разследвания, тъй като поведение на г-н Гешев, искането на имунитети бързо не помага за разкриването на обективната истина, а цели нещо друго“, коментира Огнян Дамянов.

Той беше един от кадровиците, които се отказаха от първото си искане за предсрочното освобождаване на Иван Гешев, свързано със злоупотреба със служебно положение при участието на израелски експерт в разследването на взрива на 1 май.

„Излязоха факти, които сочат, че тези действия не са опорочили следствените действия и нямат такова голямо внимание. По-честната позиция, която заехме е да си признаем, че това искане може би нямаше да бъде основателно и прието от нашите колеги“, обясни Огнян Дамянов.

Последно Дамянов е разговарял с Иван Гешев в началото на май по повод взрива. По думите му той не се е чувал с главния прокурор по повод исканата му оставка и отрече някой да му се е обаждал, за да поиска отстраняването на Иван Гешев.

Огнян Дамянов иска да бъдат изяснени неща, които може да бъдат „заметени под килима“.

„Когато започна процедурата, вносителите получихме призовки да се явяваме по преписки, свързани с нашето предложение. Двама колеги са ходили да ги питат как е станало и защо. Това не е редно и трябва да се изясни как е започнала тази проверка, от кого“, коментира той.

По думите на Дамянов Иван Гешев се готви да влиза в политиката.

„През цялата процедура той непрекъснато се обръщаше към българските граждани, зовеше ги, представяше се като жертва“, каза още членът на прокурорската колегия на ВСС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай