Пуснаха под гаранция и 14-те митничари от "Капитан Андреево"

Пуснаха под гаранция и 14-те митничари от "Капитан Андреево" | StandartNews.com

Специализираният наказателен съд освободи от ареста и наложи мярка за неотклонение „парична гаранция" и на 14-те митнически служители от ГКПП „Капитан Андреево", обвинени в участие в престъпна група с цел вземане на подкупи. Това стана ясно След изслушване съдът прие, че не съществува опасност обвиняемите да се укрият или да извършат друго престъпление и не уважи искането на прокуратурата да им бъде наложен най-тежката мярка „задържане под стража".

С оглед различната степен на съпричастност на обвиняемите, съдът постанови и различен размер на паричната гаранция. На обвиняемите Георги Раковски, Стоян Кръстев, Николай Колев и Атанас Атанасов, съдът опреди гаранция в размер на 20 000 лева. На обвиняемите Атанас Стойчев, Цветомир Петров, Атанас Чолаков, Георги Грамелов, Димитър Костов, Стефан Крумов, Коста Костадинов и Антон Стефанов съдът наложи гаранция в размер на 10 000 лева. В размер на 5 000 лева ще бъде паричната гаранция на обвиняемите Петко Айръков и Димитър Лилянов.

Арестантите легнаха болни, морят ги кръвно и сърдечни кризи

Двама анонимни свидетели с номера 161 и 113, които са митнически служители на ГКПП-Капитан Андреево, разкриват в детайли схемата, по която митничарите от три смени на пункта са взимали пари от автомобили, автобуси и камиони, а след това са ги делели с участието на началник смените. Те единствени пропели пред разследващи прокурори, полицаи и агенти от ДАНС за начина, по който от март досега са събирали рушвети на фишеци.

Двамата прокурори - Андрей Андреев и Ирина Арменева, описаха до последния лев какви суми са открити при обиските и претърсванията на домовете на 14-те митничари, за които обвинението иска налагане на постоянна мярка "задържане под стража". Те държали в себе си и в домовете си суми между 1000 и 2000 лева, до 440 евро, около 200 турски лири и около 1000 долара. Общо прокуратурата откри в арестуваните 33-ма около 150 000 лв.

Интересното е, че всички митничари, с изключение на Стойчев, се оказаха с тежки заболявания. "Аз се оказах единственият здрав", проплака мъжът, който трябва да се грижи за тъща на легло и баща в деменция. Колегата му Георги Гамелов например имал хронична болест на сърцето, Петко Яръков бил с диабет и прекаран инсулт, Димитър Костов също с диабет, Димитър Лилянов, който вероятно е роднина на бившия легендарен шеф на Свиленградската митница Павел Лилянов, също е с хипертония, Антон Стефанов страда от сърдечно заболяване, а на 27 ноември прекарал сърдечна криза. На датите 23 ноември и 7 декември бил в прединфарктно състояние. Прокуратурата се опита да обори част от представените медицински заключения, някои от митничарите си изкарали медицински документи след като били задържани при спецакцията на 15 декември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай