Проверяват банката, от която Божков е теглил

4000 артефакти от колекцията са открити, едва 200 са узаконени

Проверяват банката, от която Божков е теглил | StandartNews.com

Проверява се търговската банка, от която Васил Божков е теглил големите суми, за които обвиняемият твърди, че са давани за подкуп на властта. Това стана ясно от интервю на главния прокурор Иван Гешев по Канал 3. Той отказа да посочи името на кредитната институция, но заяви, че проверката е по повод неспазването на закона за мерките срещу пране на пари, т.е. тя не е уведомила ДАНС за транзакциите.

Гешев заяви, че Божков има широкоспектърна дейност, а част от нея е свързана с културно-историческото наследство. Той добави, че са иззети са 4000 артефакти, като те могат да нараснат и над 10 000.

По част от тях има пръст, отбелязани са от кои места в България са, част са с иманяри. Едва 200 от тях обаче са узаконени, което означава, че са откраднати от българския народ, казва Гешев

Главният прокурор посочи, че защитният модел и на Божков, и на Цветан Василев е сходен. Не е тайна за никого връзките между сенчестия бизнес и на тези, чиито средства са с произход, който българските граждани наричат бандитски, с политици на прехода, за да избелвят бизнеса си и това е още от самото начало на прехода, казва Гешев. Страгетия на т. нар. олигарси е една и съща. Всички те бяха преди щастливи, живееха в супер правова държава, никой не им търсеше сметка. Тогава за тях държавата беше демократична, но сега, когато имат проблеми с павосъдието твърдят, че тя не е правова, заяви главният прокурор. Сега, те виждат възможност да се защитят с проекти, с които да влияният върху законодателството и да имат по-големи правомощия за въздействие върху властите в България.

Обвиняемият Цветан Василев ще продължи да стои в Белград докато го пази сръбската държава, каза още Гешев. Василев не отиде в страна от ЕС, защото там има други стандарти, добави главният прокурор. В тази връзка той припомни любим свой виц за това каква е разлика на овчарите във Великобритания и България. В първата държава целта на овчаря е да стане най-добрия овчар, а у нас – да стане министър-председател.

По отношение на исканата от ексчленове на ВСС оставка на Лозан Панов, Гешев заяви, че няма да си позволи да коментира друга институция, той влияе негативно, но „оставката му е суверенна преценка на база на неговаия морален интегритет“.

Коментира и изказването на президента Радев, че обвиняеми звучат по-убедително от обвинители, като казано изцяло в политически контекст. Сигурен съм, че не е имал предвид българската прокуратура, защото той е обединител на нацията и не би я атакувал, за да удря държавата, заяви Гешев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай