Прокурор: Лесно е да се прави имидж на наш гръб

Всеки политик иска да има удобна за него прокуратура, но това не е полезно за държавата

Прокурор: Лесно е да се прави имидж на наш гръб | StandartNews.com

"Тези, които искат да извадят прокуратурата от съдебната система, са постоянно в медиите, организират протестите. Политиците, когато искат да вдигнат имиджа си или да изместят фокуса, се заемат със съдебната система. Лесно е да се прави имидж на гърба на прокуратурата", заяви пред Канал З председателят на Асоциацията на прокурорите Евгени Иванов.

Той коментира консултациите при президента Румен Радев, от когото се иска да инициира промени в конституцията, засягащи съдебната власт.

"Щеше да е по-добре да е по-конкретно формулирана темата на срещата при президента. Откакто съществува, Конституцията е променяна 6 пъти – 5 от тях в частта на съдебната власт. Основният закон трябва да се пази и уважава", категоричен бе Иванов.

"От около 15 години слушам все желания да се извади прокуратурата от съдебната система. Имало е много желаещи да участват в срещата при президента, но не всички са успели да присъстват.  Всички колеги са притеснени от опитите прокуратурата да бъде извадена от съдебната система, независимостта на прокурорите ще бъде застрашена. Всеки политик иска да има удобна за него прокуратура, но това не е полезно за държавата", сподели той.

"Предложението за независим прокурор бих нарекъл екзотично. Такива безпочвени обобщения не харесвам. Не ми допада тезата, че дадени магистрати по дефиниция са зависими, а други не. Навсякъде има опасности от зависимости. От доста време се работи по правила за разследване на тримата големи. На равни начала бяха поставени, това е правилният подход", коментира той.

"Никой не може да се произнася за нещо, което касае него, има самоотвод. Прозрачност и отчетност на прокуратурата ще се постигне, като се увеличи политическата квота и заседанията на прокурорската колегията се водят от министъра на правосъдието – за мен това е подчинение на прокуратурата. Независимостта на прокурорите трябва да се брани", заяви Евгени Иванов.

"За мен предложението за надзорник на главния прокурор е заимствано от американската система. Но какво ще прави той, ще чака 7 години главния прокурор да допусне грешка, за да го разследва? Ако на съдебен контрол подлежат и отказите да се образува досъдебно производство, на съда няма да му остане време да правораздава", завърши той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай