Прокуратурата обвини лидер на партия в шпионаж

Специализираната прокуратура е събрала доказателства за дейност, която е целяла издаване на държавна тайна

Прокуратурата обвини лидер на партия в шпионаж | StandartNews.com

Прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу Николай Малинов за шпионство. Това става ясно от официално съобщение на държавното обвинение.

В него се казва: Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Н. М. – лидер на политическа партия, за това, че се е поставил в услуга на чужда организация, за да й служи като шпионин с цел да издаде информация, представляваща държавна тайна.

В хода на разследването бяха проведени множество процесуално-следствени действия - разпит на свидетели, претърсване, изземване и личен обиск, изготвени бяха две компютърно-технически експертизи, графологична експертиза на веществените доказателства, събрани са относими към предмета на доказване справки и документи.Досъдебното производство бе образувано по реда на чл.212, ал.1 от НПК, съобщават от Прокуратурата.

През септември 2019 г. прокуратурата обяви, че е задържала председателя на Националното движение "Русофили" Николай Малинов. След като изкара няколко часа в ареста, той излезе срещу 50 000 лв. парична гаранция и обвинение в шпионаж в полза на руски организации и руски граждани. Доказателствата по делото, разпространени от прокуратурата, се оказаха куп материали за връзките между Русия и България, по които работил Малинов.

Прокуратурата обяви, че той правел схеми за закупуване на български предприятия от руски фирми и така заплашил националната сигурност. Любопитен факт е, че всички документи бяха на руски с едно изключение - справка, отнасяща се до оръжейната фирма "Дунарит", която е обект на множество бизнес интереси и задкулисни скандали.Веднага след това самият Малинов обяви, че приема за обидно, че прокуратурата му е повдигнала обвинение за шпионаж, тъй като винаги е смятал себе си за български патриот. "Това, което аз говоря, го мислят над 1 млн. българи", заяви той.

По негови думи случаят с обвинението срещу него се политизирал, тъй като се обсъждал и в САЩ, и в Русия. "Откъде накъде някой ще ме нарича "шпионин"?! Единственият, който има това право, е българският съд. Хората са умирали векове наред, за да се постигне тази височайша европейска ценност"", коментира още той. Малинов определи като "скандал" действията на прокуратурата по отношение на движение "Русофили".

По негови думи останалите институции в лицето на президента, премиера и депутатите са реагирали адекватно, като са заявили, че обвинението за шпионаж е работа на съдебната система.Сега прокуратурата твърди, че "в хода на разследването бяха проведени множество процесуално-следствени действия - разпит на свидетели, претърсване, изземване и личен обиск, изготвени бяха две компютърно-технически експертизи, графологична експертиза на веществените доказателства, събрани са относими към предмета на доказване справки и документи".В хода на разследването се оказа, че на двама руски граждани, с които Малинов е поддържал връзка - Леонид Решетников и Константин Малофеев, е забранено да влизат в България в следващите 10 години. Единият е бивш началник в руското разузнаване, другият - руски милиардер.Припомняме: "Москва е обезпокоена от задържането на българския гражданин Николай Малинов за шпионаж в полза на Русия", заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова веднага след ареста на лидера на "Русофили". И добави, че разчита правителството на България да се въздържа от действия, които биха могли да поставят под въпрос положителната динамика в двустранните отношения. Захарова подчерта тогава, че Русия се надява да продължи съвместната работа по реализацията на постигнатите до момента споразумения, в това число в областта на хуманитарното и културното сътрудничество, както и за запазването на общото културно-историческо наследство.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай