Присъда за прокурорски син, убил двама души

Бисер Андреев е осъден на 1г. и половина лишаване от свобода

Присъда за прокурорски син, убил двама души | StandartNews.com

Бисер Андреев, син на прокурора Венцислав Андреев, е осъден на 1 г. и 6 м. лишаване от свобода за причиняване на смъртта на двама души. Присъдата потвърди Върховният касационен съд. Решението не подлежи на обжалване.

Катастрофата, която предизвика Андреев, се случи на 5 август 2011 г. в София край спирката на пл. "Ручей". 24-годишният тогава Андреев изпреварва друг автомобил, управляван от Людмил Славов. Ограничението в участъка било 70 км./ч.,но двамата се движели с превишена скорост. При опит да се върне в дясна лента Андреев загубил контрол на мократа настилка, колата поднесла и последвал удар с другия автомобил.

След него и двете коли излезли от пътя, а този на Андреев отнесъл пешеходците на тротоара. След силния удар Паола Тодорова и Николай Спасов са тежко пострадали.

На първа инстанция Андреев е осъден на 3 години "лишаване от свобода", но съдът намалява присъдата на година и 6 месеца. Лишен е и от право да управлява МПС за срок от 4 години.

"Подсъдимият Андреев е допуснал нарушения на правилата за движение по пътищата, изразяващи се в управление на МПС със скорост над максимално позволената за конкретния пътен участък, при мокра пътна настилка, което е довело до загуба на контрол над органите за управление на автомобила. Тези нарушения са взаимно свързани и съвкупно са допринесли за настъпването на общественоопасния резултат", пише в решението.

Безспорно е, че Людмил Славов е ускорил движението на лекия си автомобил, когато е бил изпреварван, с което той също е извършил нарушение.

Съдът отбелязва че, подсъдимият се обажда на 112, като той лично е поискал изпращането на две линейки, а пострадалите са били живи към момента на обаждането.

ВКСПо посочва, че правилно като смекчаващи отговорността обстоятелства са преценени чистото съдебно минало на подсъдимия, изразеното съжаление, младата му възраст към момента на деянието, данните за упражняван от него общественополезен труд, положителните характеристични данни, значителното съпричиняване на съставомерните последици от другия водач, който не е привлечен към наказателна отговорност и продължителността на наказателното производство.

Според върховните съдии ако свидетелят Людмил Славов бе привлечен към наказателна отговорност, тогава и той би понесъл последиците от причинения престъпен резултат.

"В случая не може да бъде пренебрегнат фактът, че единственият привлечен към отговорност е подсъдимият Бисер Андреев, поради което няма как да бъде игнорирано значителното съпричиняване на тежките съставомерни последици от свидетеля Людмил Славов и то да не бъде съобразено при определяне размера на наказанието, което подсъдимият Андреев следва да понесе", пише в мотивите на ВКС.

След внимателна преценка, базирана върху множеството смекчаващи отговорността обстоятелства, деянието се явява  инцидентна проява в живота. Това, заедно с демонстрираното от подсъдимия съжаление, подкрепят решението на съдебните инстанции, че поправянето му може да бъде постигнато и без отделянето му от обществото.

Върховните съдии смятат също, че срокът на разглеждане на наказателното производство над 8 години се явява неразумен независимо от сложността на делото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай