Петък,

По половин заплата отгоре за Коледа в Темида

126
По половин заплата отгоре за Коледа в Темида
A
A
A

Магистратите и съдебните служители ще получат коледни бонуси от почти половин заплата. Това реши Висшият съдебен съвет (ВСС), съобщи lex.bg.

Премията ще е 43.5% от основната заплата. Сумата ще се увеличи според ранга на всеки, т.е. колкото по-висок ранг има магистратът или служителят, толкова по-голям ще е бонусът. Минималната заплата за младшите магистрати е около 1800 лв.

За коледните премии ще отидат общо 9.5 млн. лв. Парите са от икономии в бюджета на ВСС.

Били са обсъждани два варианта за раздаване на парите, обясни Гергана Мутафова, която е член на бюджетната комисия във ВСС. През март съветът гласува да се раздадат пари за дрехи, като тогава бе решено на служителите да се отпуснат по-малки суми. Затова единият вариант за коледните премии е бил да им се отпусне остатъкът от 251 лв. на човек, което е 2.4 млн. лв. Така обаче се намалява размерът на бонуса, тъй като за него остават около 7 млн. лв. вместо 9.5 млн. лв. Затова ВСС реши да даде еднакъв процент за всички.

Въпреки отпуснатите бонуси ВСС призова съдилищата и прокуратурите да бъдат по-спестовни, тъй като 1/3 от парите за бонуси идвали от спестени средства на самия съвет. В същото време стана ясно, че ръководителите по места си позволяват харчове, въпреки че формално не би трябвало.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев обясни, че имали информация за ръководители, които отпускали по над 250 лв. за очила, след като съветът решил, че може да се дадат максимум 150 лв. "Сега и те чакат същото ДМС", заяви Магдалинчев.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com