Осъдиха лекар, източил 200 хил. лева от НЗОК

Осъдиха лекар, източил 200 хил. лева от НЗОК | StandartNews.com

Разград. Лекар от Търговище, обвинен за документни измами и данъчни нарушения, бе осъден в Разград. Окръжният съд в града постанови условна присъда от 3 години за доктор Добрин Папуров, който според прокуратурата е източил 211 хил.лв. от здравната каса за медицинско лечение, което е било фиктивно.

 

По време на процеса, продължил 9 месеца, бяха разпитани 300 свидетели. Повечето от тях били изпратени с направления в частната хирургична клиника на Папуров, но действително лечение са получили само 25 болни, установи съдебното дирене. Така попълвайки медицинските досиета с неверни данни докторът е присвоил от бюджета на касата 194 хил. лв., като е укрил и данъци за 90 хиляди. Заради имуществените вреди, нанесени на държавата, лекарят ще се раздели и с ½ от гаража си, който ще бъде конфискуван. Санкциите срещу хирурга включват и забрана, според която в следващите две години той няма да има право да ръководи лечебно заведение.

 

Делото срещу доктор Папуров се гледа в Разград, защото всички магистрати от Търговище си направиха отвод и отказаха да правораздават в процес срещу известния им съгражданин в бяла престилка.

 

Окръжният прокурор на Разград Огнян Дамянов, обяви че ще протестира присъдата пред Апелативния съд във Варна, защото счита че наказанието за такива престъпление трябва да е ефективно.Обжалване готвят и адвокатите на доктора, които отричат Папуров да има вина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай