Окончателно: Изслушват Гешев на 24 октомври

Точката бе първа в дневния ред на магистратите

Окончателно: Изслушват Гешев на 24 октомври | StandartNews.com

Единодушно и почти без дебат Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет допусна до изслушване единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев, което ще се проведе на 24 октомври.

Точката бе първа в дневния ред на магистратите, а само за няколко минути те одобриха положителните доклади на Комисията по атестирането и конкурсите и Комисията по професионална етика към колегията.

Двата доклада вече са известни и публикувани на сайта на ВСС. Заключението им е, че Иван Гешев притежава всички необходими професионални и нравствени качества, за да седне в креслото на обвинител номер едно. В тях се посочва още, че кандидатът има необходимия юридически стаж за заемане на поста, доказал е висок професионализъм в работата си, умения за работа в екип, както и ръководни умения.

Единственият член на Прокурорската колегия, който направи изказване, бе Даниела Машева, която потвърди констатациите в двата доклада и заяви, че са налице всички основания за допускане на Гешев до изслушване.

Изслушването и гласуването на кандидатурата ще са в рамките на едно заседание на Пленума на ВСС, което ще се проведе дни преди местния вот. За да бъде избран за главен прокурор, Иван Гешев трябва да получи одобрението на най-малко 17 от всички 25 магистрати, които ще участват в гласуването.

Процедурата обаче трябва да бъде финализарана с указ за назначаване, който се издава от държавния глава. 

В рамките на днешното заседание членовете на колегията ще обсъдят и писмото на председателя на ВКС Лозан Панов, с което той иска предоставяне на информация относно дейността на Иван Гешев като прокурор. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай