Нено Димов остава в ареста

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване

Нено Димов остава в ареста | StandartNews.com

Специализираният наказателен съд определи спрямо Нено Димов постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", предаде Агенция Фокус. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване. Делото за евентуално обжалване на мярката е насрочено за 16 февруари.

Производството е образувано и внесено от Специализираната прокуратура с искане за задържане под стража на Нено Димов, министър в оставка. Съдебният състав прецени искането за процесуално допустимо.

Съдът намира следните основания, при която би могла да бъде наложена мярката за неотклонение "задържане под стража" - с доказателствата по делото се установява, че Нено Димов, в качеството си на министър, е утвърждавал графици за водоползване, включващи и предприятия ползващо водата за промишлени нужди, когато дебитът на водата е бил намалял, като твърденията, че той е бил подведен или неинформиран биха могли да бъдат установени, но те не изключват да е делегирал правомощията си на длъжностни лица.

Обобщавайки, съдът прие, че са налице доказателства, които установяват съпричастност на подсъдимия към деянията, в които е обвинен. Съдебният състав прецени, че мярката за неотклонение следва да бъде "задържане под стража".

Прокуратурата извежда обвинението за умисъл от факта, че въпреки че от месечните справки, които Димов е получавал от януари 2018 година, е ставало ясно, че водата в язовир „Студена“ драстично спада, казвал „да“ на исканията за промишлено водоподаване към „Стомана Индъстри“ и „Топлофикация – Перник“.

Според прокурор Ангел Кънев Перник днес нямаше да е на драстичен воден режим, ако екоминистърът в оставка беше отказвал вода за двете дружества.

Адвокатът на Димов Ина Лулчева твърди, че клиентът ѝ само е слагал подписа си под становища на експерти, които е трябвало да направят преценката да се ползва ли водата от „Студена“ и за промишлени нужди. Според нея по делото няма доказателства, че Димов е бил изрично уведомяван за проблем с водата в "Студена". Освен това, не Нено Димов, въпреки че подписите под графиците на язовирите е негов, а заместникът му - Красимир Живков е имал преки ангажименти да следи какво е състоянието на язовирите от т.нар. "стратегическа система".

До септември 2019-а година в справките от ВиК Перник пишело, че няма проблем с нивата на "Студена" и че режимът е средно влажен. През октомври 2019-а той вече става средно сух, а през ноември е сух режим и се стига вече и до водния режим.

В последната си дума пред Специализирания наказателен съд Нено Димов поиска да бъде пуснат от ареста и обясни, че е изпълнявал законосъобразно задълженията си.

Нено Димов беше задържан - първо за 24 часа, а след това и с прокурорско постановление в четвъртък.

Според прокурор Кънев - на свобода той може да попречи на разследването. Напротив - смята адвокат Лулчева - такава опасност няма, защото прокуратурата вече притежава всички документи, свързани с обвинението му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай