Божков и Попов забегнали без служебни паспорти

И все пак Васил Божков и Георги попов са имали служебни паспорти заради БСФС

Божков и Попов забегнали без служебни паспорти | StandartNews.com

Служебни паспорти не са послужили за напускане на държавата на лицата Божков и Попов. Това заяви пред медии зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев след разпит в Спецпрокуратурата.

Той уточни, че лицата са имали такива издадени служебни паспорти въз основа на членството им в Управителния съвет на една национална спортна организация, която осъществявала дейност извън територията на държавата, свързана с промотиране на българския спорт.

По думите му това е трето преиздаване на тези паспорти, тъй като лицата са имали такива паспорти през 2011 и 2016 г.

Георгиев подчерта, че след като станали ясни новите обстоятелства около двете лица, са разпоредили проверка, която е установила, че те имат паспортите и веднага са били изяснени законовите основания, на които тези паспорти да бъдат анулирани.

Ние не загубихме нито минута за това да анулираме паспортите на тези две лица, изтъкна зам. външният министър.

Той поясни, че в момента има разпоредена проверка от инспектората на Министерството на външните работи, по разпоредба на министър Захариева за 10 години назад, за да се изясни какви паспорти - служебни и дипломатически, са издавани.

Георгиев подчерта, че анулирането не е толкова лесно. То се случвало при отказ от такъв паспорт, при изтичане на срока на неговата давност или при отпадане на обстоятелствата, благодарение, на които той е бил издаден.

Очевидно е, че тези лица не могат да изпълняват ролята на членове на Управителния съвет на тази спортна организация, която е послужила за тяхното издаване и поради тази причина паспортите са анулирани, обясни зам.-министърът.

По думите му това, че е повдигнато обвинение не анулира автоматично такъв документ.

Аз не бих искал върху министерството на външните работи да пада каквато и да е сянка на съмнение, че по някакъв начин сме действали незаконосъобразно или в полза на някой, който не заслужава това.

На въпрос дали е притеснително, че човек като Васил Божков има такъв паспорт, зам.-министърът отбеляза, че в утрешния ден всеки може да стане обект на ударите на закона, да се окаже, че е престъпник или нарушител и това можело да бъде който и да е.

В тази връзка той заяви, че в момента, в който се е случило издаването на паспортите тези хора не са били обект на законово преследване, на обвинение или на каквото и да е.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай