Марков: Ангел трябва да е независимият прокурор

Ще стане голямо меле в прокуратурата, предупреди депутатът от ГЕРБ

Марков: Ангел трябва да  е независимият прокурор | StandartNews.com

Новосъздаденото звено в съдебната система - независим прокурор, който ще разследва главния прокурор, е хипотетична промяна, тъй като досега България не е имала бандит за главен прокурор. Това заяви депутатът Георги Марков по Нова телевизия. Той обаче бе категоричен, че въпросният орган не е безобиден. Според него независимият прокурор ще е като главния прокурор и недоумява на кого от двамата всъщност ще викат главния.

Щом като независимият ще разследва главния, трябва да е някой ангел. Да, ама няма да е ангел. Тук идва въпросът него кой ще го разследва. Страхувам се, че ще започне вътре в прокуратурата едно голямо меле, предупреди Марков.

Българската съдебна система е нокаут, тя е в най-тежката си криза не от 30 години демокрация, а и от комунизма, каза още Марков. По негови думи председателят на Върховния касационен съд се "вживявал" като политически лидер, четейки политически декларации.

"Няма кой да му каже: "Стоп!" Ние сме парламентарна, не съдебна република", възмутен е Марков.

И в най-лошия си сън не съм мислил, че 25 висши български магистрати часове наред ще се разправят помежду си, че това ще се излъчва по телевизията, лош език, язвителност, омраза. Според Марков това е удар върху авторитета на съдебната система и много лош сигнал за инвеститорите.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай