Комплимент е Полфрийман да ми поиска оставката

Пропуснал е да предложи да удостоят съдията Калпакчиев с орден за заслуги, смята бившият главен прокурор

Комплимент е Полфрийман да ми поиска оставката | StandartNews.com

Бившият главен прокурор и настоящ шеф на антикорупционната комисия Сотир Цацаров определи като комплимент искането на оставката му от страна на убиеца Джок Полфрийман. „За мен такова искане от този човек е комплимент. Пропуснал е само да предложи да удостоят с орден за заслуги съдията Калин Калпакчиев и Красимир Кънев от Българкия хелзински комитет“, коментира Цацаров.

„По време на моя мандат като главен прокурор се развиха не малко събития, които бяха свързани с това наказателно производство. През 2012 г. за първи път бе поставен опит за трансфер на Джок Полфрийман до Австралийския съюз. Предшественикът ми проф. Борис Велчев пръв отказа трансфер и след това аз поех нещата. Проф. Велчев тогава ми каза, че този проблем предстои да възниква и ще нараства все повече и повече“. Коентира Цацаров в ефира на Нова телевизия.

„Признавам, че тогава го погледнах с известно недоверие. Тогава, през 2012 г. Полфрийман вече беше в затвора. Точно тогава създаде Българското сдружение за рехабилитация. Малка тайна е, че това стана с помощта на Българския хелзински комитет. През 2013 г. същия този БХК номинира съдия Калин Калпакчиев за Човек на годината на второ място. През юли 2013 г. аз отказах второ искане за трансфер на Полфрийман в Австралийския съюз. Тогава австралийски дипломатически представители идваха тук ежеседмично. Буквално искането, не казвам натиск, но бе изключително силно“, припомни си Цацаров.

Той сподели още, че в онзи момент е излязла и книгата на Белинда Хоукинс със заглавие „Кошмарът на един баща“, в която българското правосъдие е било представено като извор на тотално беззаконие.

Цацаров разкри още, че след поредния му отказ да предаде Полфрийман на Австралия е последвала остра позиция на БХК. Председателят на БХК Красимир Кънев е нарекъл действията на Цацаров – произвол.

„А тогава не беше изтърпял дори ¼ от наказанието си, нямаше никакви данни да се е поправил и нямаше никаква гаранция, че върне ли се в Австралийския съюз няма да бъде веднага помилван“, коментира Цацаров.

Бившият главен прокурор разказа още от фактите, че през 2015 г. Полфрийман е номиниран за Човек на годината от БХК, както и оглавяваното от убиеца Сдружение за рехабилитация на затворниците. „Общественото недоволство тогава принуди БХК да отмени номинацията си“, припомни Цацаров.

Той разказа също, че през 2016 г. отново БХК е номинирало съдията Калин Калпакчиев, а в годишния доклад на БХК за същата година сред авторите е съдийската Весислава Иванова. Тъкмо в състав Калпакчиев, Иванова и Виолета Магдалинчева взимат решение през 2019 г. за предсрочно условното пускане от затвора на Полфрийман, припомни Цацаров. „Това са фактите, а те мисля, че говорят сами по себе си“, коментира ексобивинител №1.

Цацаров разказа още, че през септември 2019 г. е поискал възобновяване на делото и тогава председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов е реагирал като е определил ставащото с Полфрийман като „произвол и беззаконие“, а искането за възобновяване и окончателно решаване на делото, определил като „елементарен от правна гледна точка казус“. Така се е скигнало до 28 май 2020 г., когато ВКС се произнася, че няма да разглежда искането на главния прокурор. „Няма да критикувам ВКС, но питам защо 8 месеца бяха необходими да определят решение, което Лозан Панов нарече елементарно?“, попита той.

„Моето обяснение е, че Полфрийман тук е един проект, а затворническото сдружение щеше да бъде един елемент от този проект с активното участие на БХК, поредния реализиран проект, на който Полфрийман щеше да стане емлблема. Просто не прецениха цинизмът да го номинират човек на годината“, коментира Цацаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай