Кмет осъди прокуратурата за 60 000 лв.

10 години Костадин Варев е бил клиент на прокуратурата заради обвинение за незаконна приватизация на транспортно дружество

Кмет осъди прокуратурата за 60 000 лв. | StandartNews.com

Кметът на община Белово Костадин Варев осъди прокуратурата да му заплати 60 000 лева обезщетение.

Причината е 10-годишно незаконно разследване срещу него, което е завършило със снемане на обвиненията за злоупотреба със служебна власт и за умишлена безстопанственост, с цел облага.

Сагата започва преди 10 години, когато Костадин Варев, като председател на Общинския съвет тогава, заедно с бившия кмет Веселин Найденов, са обвинени в незаконна приватизация на транспортно дружество, с която е причинена вреда на Общината за 250 000 лева. Двамата са обвинени и за безвъзмездното отдаване на минералния плаж „Топлата вода“, за промяна на регулацията му и за актуализация на месечната вноска на плувния басейн.

През тези 10 години делата са връщани многократно от по-горната инстанция за ново разглеждане. Срещу Варев има издадена и тригодишна присъда, която в последствие е отменена и той е оневинен.

Заради нанесените му неимуществени вреди Костадин Варев е поискал обезщетение от 100 хиляди лева, но съдът определи 60 000.

Решението подлежи на обжалване. В същото време срещу Костадин Варев, в качеството му на кмет на Белово, се водят други две дела  в пазарджишкия окръжен съд, отново за умишлена безстопанственост, от което общината е ощетена с над 150 хиляди лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай