Изобличиха Лозан Панов в безпринципност

НИП с позиция относно нападките му срещу директора Миглена Тачева

Изобличиха Лозан Панов в безпринципност | StandartNews.com

Националният институт на правосъдието (НИП) излезе с позиция относно нападките на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов срещу директора Миглена Тачева, в която индиректно го призовава да бъде последователен в позициите, изобличавайки го в пълна безпринципност, съобщи "Правен свят".

В лаконично прессъобщение до медиите в края на работния ден в понеделник Лозан Панов порица Управителния съвет на НИП, на който между другото самият той е председател, че е приел правила за провеждане на избор на директор на НИП, срещу които той възразява. Според правилата, приети от Управителния съвет, той приема отчета за дейността на директора и оценява постигнатите резултати за срока на мандата му, като в зависимост от степента на тези резултати оценката е „задоволителна“, „добра“ или „много добра“. Изменените Правила за провеждане на избор на директор на НИП дават възможност също при получена оценка най-малко „добра“, т. е. средната сред посочените, Управителният съвет да вземе решение за преизбиране на директора за още един мандат. Според промените, освен това, ако действащият директор не пожелае да ръководи НИП и през следващите 5 години или ако оценката му е най-ниската – „задоволителна“, се открива процедура за избор, в която могат да участват кандидати, различни от директора с изтичащ мандат. Панов обаче посочи в прессъобщението си, че не е съгласен с възможността за назначаване за втори мандат на настоящия председател на НИП, тъй като водела „до автоматично удължаване с 5 години на мандата на действащия директор, дори и оценката за работата му да е средна, като се избягва конкурсното начало“ .

Оказа се обаче, че явно не правилата са проблем за председателя на ВКС, а личността на настоящия директор Миглена Тачева, пище още "Правен свят". Това стана ясно от позицията на НИП, към която е приложено мнението на Панов от 2016 година по приложението на дословно същата разпоредба от Закона за съдебната власт, която касае изтичащия мандат на тогавашния директор на НИП Драгомир Йорданов, и предложената от него процедура за реализиране правото му на втори мандат. От приложението на Института става ясно, че през 2016 година самият Панов е предложил подобна възможност „за автоматично удължаване с 5 години на мандата на действащия директор“ и е настоял такава да бъде дадена на Йорданов. (пълния текст на предложението на Панов от 2016 година по отношение на бившия директор на НИП, ВИЖТЕ в прикачения файл). Защо сега, едва 5 години по-късно, председателят на ВКС вече е на друго мнение – можем само да гадаем, но от предоставения от НИП документ може да се изведе единствено извод, че Панов за пореден път се опитва да се демонстрира като стожер на правдата и справедливостта, докато следва практики, които самият той оценява като „неморални“. Само, че според ситуацията и според нарочената личност.

Накрая от НИП посочват в позицията си и следното: „Националният институт на правосъдието се е доказал през годините като публична, прозрачна и отворена институция. При необходимост сме готови да предоставим за запознаване на място и пълната документация по правилата и предвидените процедури за избор на директор на Института за втори мандат през 2007 г. и 2016 г. Приетите на 22.02.2021 г. правила ще бъдат публикувани на сайта на НИП, каквато е практиката на Института“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай